RECEPT ZA KROASANE Napravite ih kao iz pekare, a jedan sastojak daje im poseban ukus
Svi obožavaju kroasane, i čest su izbor za doručak kada idete u pekaru. Puter će im dati posebnu mekoći i ukus, i zasta ćete uživati u svakom zalogaju. Idealni su za doručak ili večeru, možete neutralno da ih se jede bez ičega, ili da raznim namazima napravite slatku ili slanu kombinaciju.
Sastojci:
- 500 g brašna
- pakovanje suvog kvasca
- 1 kašika soli
- 1 kašičica šećera
- 250 ml mlijeka
- 80 ml ulja
- 100 ml jogurta
- 150 g putera
Priprema:
U dublju činiju stavite brašno, so i šećer, pa dobro promješajte. U toplo mlijeko sipajte kvasac pa dobro izmješajte kako bi se rastvorio bez grudvica. Sipajte u brašno zajedno sa uljem i jogurtom. Tjesto dobro mjesite najmanje 10 minuta. Pokrijte ga krpom i ostavite da odmori oko sat vremena. Razvicute ga na debljinu oko 2 centimetra. Po testu izrendajte omekšan puter, pa ga još jednom premjesite. Razvijte ga još jednom u veliki krug debljine oko 1 cm. Tjesto isjecite na jednake trouglove, pa svaki zarolajte. Kroasane ređajte na pleh obložen pek papirom. Stavite ih u hladnu rernu, pa je uključite na 200 stepeni i kada se zagrije pecite ih još oko 10-15 minuta.