RECEPT KOJI VRIJEDI PROBATI Gibanica od sjeckanih kora
SASTOJCI:
- 500 g kora za pite
- 5 jaja
- 200 ml jogurta
- 200 ml kisele vode
- 100 ml ulja
- 500 g svježeg sira
- 100 g špinata
- 1 kašičica soli
Za premaz:
- 1 jaje
- 2 kašike ulja
- 50 ml jogurta
PRIPREMA:
U činiji umutite jaja, pa im dodajte jogurt, kiselu vodu, ulje, sir, so i špinat i sve dobro izmiješajte.
Dvije kore ostavite sa strane. Ostatak kora ostavite uvijene u rolni pa ih nožem sijecite na tračice. U činiju u kojoj je nadjev postepeno dodajte trake od kora i miješajte.
Na kraju ponovo dobro promiješajte da se trake sa svih strana oblože nadjevom. Pleh (30×20 cm) podmažite i dvije prethodno odvojene kore stavite na njegovo dno, tako da su do pola u plehu, a da krajevi vise sa strane.
Pripremljenu smjesu sipajte u pleh, te krajeve kora prebaciti preko smjese i zatvorite gibanicu. Umutite jaje, jogurt i ulje i premažite gibanicu. Pecite je u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta.
BONUS VIDEO: