RECEPT DANA: Posni rižoto sa pečurkama koji ćete obožavati
Rižoto može biti i posno jelo i to vrlo ukusno! Možete ga spremati i sa drugim provrćem po želji, ali mi smo za ovaj recept izabrali pečurke.
Sastojci:
- 20 g suvih vrganja ili suvi mix šumskih pečurki
- 1,2 l posnog bujona
- 4 kašike biljnog putera
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 papričica ljuta, sitno sjeckana
- 2 čena bijelog luka, zgnječena
- 250 g pečuraka (šampinjoni)
- 250 g pirinča za rižoto
- 125 ml bijelog vina
- ½ male veze peršuna ili vlašca, sitno isjeckanog
Način pripreme:
KORAK 1
Suve pečurke i bujon stavite u šerpu na jaku vatru da provri, a zatim smanjite vatru i držite na toplom.
KORAK 2
Zagrijte 2 kašike biljnog putera i ulja u širokom plitkom tiganju na srednjoj vatri i pržite luk 6-8 minuta ili dok ne omekša. Mješajte bijeli luk minut, a zatim dodajte šampinjone. Rehidrirane pečurke iz bujona procijedite i dodajte i njih. Pržite 8-10 minuta ili dok ne omekšaju i ne porumene. Umješajte pirinač i premažite posnim puterom i uljem. Dodajte vino i dinstajte 2 minuta da se krčka i malo da uvri.
KORAK 3
Dodajte jednu kutlaču bujona, redovno mešajući dok ne uvri, prije nego što dodate sljedeću kutlaču. Nastavite sa dodavanjem i mješanjem 20-25 minuta dok se većina bujona ne ukrčka.
KORAK 4
Sklonite sa vatre, umješajte preostale 2 kašike posnog putera i začinsko bilje u rižoto, pa ostavite poklopljeno 5 minuta prije serviranja.
- Tagovi
- recept
- RECEPT DANA