PRIJEDLOG ZA RUČAK Juneće šnicle u sosu sa senfom
Sastojci
1/2 kg junećih šnicli od buta
1 manja glavica crnog luka
2 veća češnja bijelog luka
200 g šampinjona
200 ml pavlake za kuvanje
80 ml bijelog vina
senf
roštilj začin za meso
suvi biljni začin
mljeveni biber
brašno
ulje
Priprema
Šnicle izlupati tučkom za meso (preko kese). Svaku šniclu posuti roštilj začinom za meso, po ukusu. Začin dobro utrljati u meso. Zatim obe strane mesa premazati senfom (da li ćete manje ili više senfa da stavite, zavisi od ukusa). Pripremljeno meso staviti u odgovarajuću posudu, poklopiti je i ostaviti u frižider, da odstoji jedan sat. Crni i bijeli luk isjeckati sitno, a šampinjone iseći na listiće.
U dubljem i većem teflonskom tiganju (ja sam radila u voku) staviti ulje da se zagrije. Šnicle izvaditi iz frižidera, pa svaku šniclu uvaljati u brašno. Višak brašna istresti. Na zagrijano ulje spuštati pripremljene šnicle. Kada meso uhvati rumenu koricu, sa obje strane, izvaditi ga u tanjir.
Na istu masnoću ubaciti isjeckani crni i bijeli luk. Dinstati luk dva minuta, na srednjoj temperaturi, pa dodati isjeckane šampinjone. Dinstati sve zajedno još dva minuta, pa vratiti meso u tiganj. Sipati bijelo vino i naliti sa vrelom vodom, da meso bude pod vodom. Poklopiti i dinstati dok meso ne omekša (ako je potrebno doliti još vode). S vremena na vrijeme varjačom, blago, proći ispod mesa i šampinjona.
Kada je meso omekšalo skloniti poklopac i pustiti da tečnost ispari i ostane samo malo tečnosti, u zavisnosti koliko sosa želite (tečnost se zgusnula od brašna u koje je meso bilo uvaljano, tako da njie potrebno sos naknadno zgušnjavati). Posuti sos suvim biljnim začinom i biberom, po ukusu. Na kraju ubaciti krem pavlaku za kuvanje, dobro promiješati i pustiti da provri.
Poklopiti i skloniti sa vatre. Pustiti da meso u sosu odstoji pet minuta pa ga poslužite, sa prilogom i salatom, po vašem ukusu.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- RECEPT DANA