PRAVI PRAZNIK ZA NEPCE: Ukusna piletina sa vinom
Ukusna piletina sa vinom, recept u nastavku teksta.
Potrebno vam je:
(za četiri osobe)
– dva veća pileća bataka
– pola kese njoka ili druge tjestenine
– malo maslinovog ulja
– četiri glavice crvenog luka
– osam većih mrkvi
– 0,75 l bijelog vina
– mali komad korijena celera
– tri čena bijelog luka
– mala kašika slatke paprike
– pelet paradajiza (dozirati po ukusu)
– dvije suve šljive
– malo bibera, soli ,šećera
U većoj tavi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte sitno narezani crveni luk. Kada se luk zarumeni dodajte mu naribanu mrkvu. Zatim dodajte dva veća pileća bataka i dinstajte ga oko sat vremena. Dok se voda isparava dolijevajte bijelo vino. Istovremeno dodavajte isitnjeni korijen celera, tri čena izrezanog bijelog luka i jednu manju kašiku slatke paprike. Kada se sve sjedini dodajte pelat od paradajiza.
Na samom kraju dodajte dvije suve šljive i lovorov list. Sve pustiti da se još krčka pola sata na umjerenoj vatri. Začiniti sa biberom, solju i mrvicu šećera. U međuvremenu skuhati njoke ili neku drugu tjesteninu kao prilog.