POSNE KROFNE za tren gotove
Krofne fantastičnog ukusa i nevjerovatnog mirisa su poslastica koja je uvijek toplo dobrodošla i kojoj se svi raduju. Kako djeca tako i odrasli. Ukoliko postite ili jednostavno nemate u kući jaja ili mlijeko, ovo je jedini recept koji ćete koristiti za ove prilike. Niko neće ni primjetiti da su posne! Možete ih filovati džemom po vašem izboru ili ih jednostavno posuti šećerom u prahu i uživati u njima. Od ove mjere ispadne oko 30-ak krofni tako da će ih biti i više nego dovoljno.
Sastojci:
700 gr mekog brašna
5 kašika šećera
1 vanilin šećer
15 gr suvog kvasca
rendana korica 1 narandze
400 ml vode
100 ml ulja
2 kafene kašičice arome ruma
U posudu staviti brašno, šećer, vanilin šećer, kvasac i koru narandze pa dodati vodu, ulje i rum i umesiti meko tijesto. Činiju sa tijestom prekriti providnom folijom i krpom pa je odložiti u rernu koju ste prethodno zagrijali na 50 stepeni (i isključili) na nekih sat vremena dok tijesto ne naraste i ne udvostruči svoju veličinu.
Naraslo tijesto kratko premijesiti i razvući ga na debljinu prsta (nemojte pretanjiti tijesto, bolje je da bude i malo deblje nego tanje) pa sirokom čašom vaditi krofne i ređati ih na poslužavnik koji ste prethodno posuli brašnom. Krofne ostaviti bar 30-40 minuta da fino narastu pa zagrijati šerpu sa 500-600 ml ulja i pržiti krofne na srednjoj temperaturi. Prvo se prži strana krofne koja je bila okrenuta na gore. Nakon što spustite krofne u ulje, prsnite malo vode unutra i poklopite pa krofne pržiti 3-4 minuta dok fino ne narastu i porumene sa gornje strane a zatim ih okrenuti i pržiti još 2-3 minuta bez poklopca. Pržene krofne odložiti na poslužavnik obložen ubrusom kako bi se odstranio visak ulja, a zatim ih služiti posute šećerom u prahu ili uz džem po vašem izboru.