ČAROLIJA OKUSA Posna sarma
Potrebni sastojci:
- 15-20 listova kupusa za sarmu
- 5-6 češnjića bijelog luka
- 1/2 praziluka
- 2 glavice crnog luka srednje veličine
- 2 konzerve tunjevine (komadići u ulju)
- 100 gr. mljevenih oraha
- 1 mala mrkva i 1/4 vezice peršuna
- Malo bosiljka (svježeg ili sušenog) i bibera
- 50 grama riže
- Malo ulja za prženje luka
- So
- Nekoliko listića lovora
Postupak pripreme:
Pripremiti listove kupusa i ako je potrebno isprati ih vodom.
Praziluk i crni luk sitno isjeckati, a bijeli luk izgnječiti. Propržiti praziluk i crni luk na maloj količini ulja, pa pri kraju dodati bijeli luk. Ocijedititi tunjevinu od ulja i kratko propržiti sa lukom. Dodati mljevene orahe, narendanu mrkvu, peršun, bosiljak i biber i još malo propržiti. Probati smjesu, pa ako nije dovoljno slana dosoliti po ukusu. Dodati rižu i skloniti sa vatre.
Zavijati sarme i ređati u sud u kome će se peći (dno suda obložiti listovima kupusa) , pa na kraju između sarmi ubaciti par lovorovih listića. Sarme prekriti listovima kupusa, naliti vode (tako da dođe do gornjeg sloja kupusa) i peći u rerni oko 2h, na umjerenoj temperaturi (oko 180-200 stepeni C).
Pri kraju pečenja, skloniti gornji sloj kupusa da se sarma zapeče.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- posna sarma
- RECEPT DANA