POSLASTICA KOJA ĆE SVE ODUŠEVITI SVOJIM NEODOLJIVIM OKUSOM Krofne iz rerne punjene čokoladnim namazom
POTREBNI SASTOJCI:
5 šolja toplog mlijeka (od 200 ml)
500 g brašna
1 čaša toplog mlijeka (od 200 ml) za rastvaranje kvasca
2 kašike šećera
1,5 pakovanja kvasca (10 grama)
1 kašika putera (40 grama)
4 kašike biljnog ulja (40 ml)
1 jaje + 1 bjelance
pola kašičice soli
1 kašika ulja
čokoladni krem namaz
1 žumance
šećer u prahu
kokos
med
Priprema:
U zdjeli pomiješajte jednu čašu toplog mlijeka, 2 kašike šećera i kvasac, pa dobro promiješajte žicom. Nakon toga u kvasac dodajte puter, ulje, jaje i bjelance i dobro umiješajte. Potom, postepeno ubacujte brašno, svo vrijeme miješajući. Umijesite tijesto rukama. Premažite ga kašikom ulja, pokrijte krpom i ostavite na sobnoj temperaturi sat vremena.
Na pleh stavite papir za pečenje. Ruke nauljite pa vadite male loptice od tijesta, malo ih rukama oblikujte, a zatim na podlozi dlanom raširite, namažite kremom pa zatvorite i opet rukama oblikujte lopticu. Tako radite dok imate tijesta.
Punjene loptice poredajte na papir za pečenje, premažite žumancetom i pecite u zagrijanoj rerni na 180 stepeni 25 minuta. Kada u gotove pospite ih šećerom u prahu, a zatim premažite vrh medom pa umočite u kokos. Na sam vrh opet stavite malo krema.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- čokolada
- krofne
- poslastica