NAPRAVITE NAJBOLJE VAZDUŠASTE UŠTIPKE
ALOONLINE.BA/NAJ ŽENA | Žena ∙ 15.10.21 07:56
∙ 0
Sastojci:
- 4 jaja
- 200 ml mlijeka
- 200 ml vode
- 500 g brašna
- pola kašičice soli (može i više, ja volim da ih pečene posolim)
- 1 prašak za pecivo (10 g)
- ulje za prženje (ne treba puno, nije duboko prženje)
Priprema:
Kratko umutiti jaja viljuškom, dodati mlijeko, vodu, so, brašno, prašak za pecivo. Umutiti sve mikserom.
U tiganj staviti malo ulja, zagrijati pa kašikom spuštati tijesto. Peći na srednjoj temperaturi s obje strane. I to je to.
Jedna napomena ako ste početnik. Kašiku prije prvog spuštanja tijesta u ulje možete malo umočiti u ulje pa tek onda u tijesto, tako će lako sići sa kašike. Ili poslužiti se drugom kašikom da bi spustili tijesto u tiganj.
Ne treba prepuniti kašiku, uštipci narastu tokom prženja. Obavezno smanjiti temperaturu ringle jer će brzo spolja izgoriti a iznutra ostati nepečeno.
Ako želite jesti slatke u tijesto možete staviti vanilin šećer i koricu limuna.
Možda vas zanima
vremenska prognoza
0°C
Sarajevo
0°C
Banja luka
0°C
Mostar
0°C
Tuzla
0°C
Bihać
0°C
Bijeljina
0°C
Zenica
0°C
Prijedor
0°C