NAJMEKŠE KROFNE SA DŽEMOM Recept je iz bakine sveske i s njim nema greške
600 ml mlijeka
3 kašike šećera
1 kvasac
4 žumanca
1/2 margarina
1 kg brašna
Džem za punjenje
Ulje za prženje
Priprema:
U mlijeko staviti šećer, dodati kvasac i ostaviti da nadođe. U posudu sipati mlijeko i nadošao kvasac, pa dodati istopljen margarin. Zatim dodati žumanca, so i postepeno brašno.
Tijesto mijesiti varjačom sve dok ne počne da se odvaja od posude. Ostaviti na toplom mjestu da naraste dok se ne udvostruči. Razvući u pravougaonik debljine oko 1 cm. Na polovini tijesta praviti čašom otiske i na svaki krug staviti po kašičicu džema. Drugom polovinom tijesta preklopiti taj dio i čašom vaditi krofne.
Pokriti ih krpom i ostaviti da rastu 30 minuta. Krofne pržiti u dubokom zagrijanom ulju. Vaditi na salvetu kako bi se upio višak masnoće.
BONUS VIDEO: