NAJMEKŠE KIFLICE: Recept koji uvijek uspije!
TIJESTO:
– 250 ml mlakog mlijeka
– 3 kašičice šećera
– 1 kockica svježeg kvasca
– 500 grama brašna
– 100 ml ulja
– 1 kašičica soli
– 1 žumanjak
FIL:
– eurokrem (po želji možete koristiti mljevene orahe, sir, pekmez…)
PREMAZ
– 1 žumanjak
– malo mlijeka
OSTALO
– šećer u prahu za posipati
PRIPREMA MEKANIH KIFLICA
1. U mlako mlijeko izmrvite svježi kvasac, dodajte šećer i sve pomiješajte. Dio brašna dodajte u posudu, te napravite udubinu. Nastavite dodavati pripremljeni kvasac, ulje, so, žumanjak i sve sjedinite kuhačom. Postepeno dodajte ostatak brašna i mijesite rukama.Od tijesta napravite valjak te ga podijelite na tri jednaka dijela. Od svakog dijela napravite lopticu. Odmah krenite s valjanjem tijesta. Razvucite ga u krug. Podijelite ga na osam dijelova. Na sredinu šireg dijela tijesta pomoću dvije kašičice nanesite eurokrem. Krajeve šireg dijela preklopite. Tako fil neće curiti i automatski ćete dobiti širinu kiflice. Tijesto preklopite preko nadjeva i nastavite ga rolati. Uži dio tijesta lagano povlačite dok rolate kiflicu. Ponovite postupak sa preostalim lopticama.
2. Slažite kiflice na masni papir kojeg ste postavili u tepsiju. Razmaknite ih jer će se napuhati. Pokrijte ih krpom i ostavite da odstoje oko 45 minuta. Viljuškom izradite žumanjak, dodajte malo mlijeka i premažite svaku kiflicu.
3. Stavite ih peći u zagrijanu rernu na 180 stepeni oko 20 minuta. Pečene kiflice pokrijte krpom i ostavite ih da se hlade. Tako pokrivene dodatno će omekšati. Pospite kiflice šećerom u prahu te ih poslužite.
Prijatno!