LAGANA I UKUSNA Oblak torta od samo 3 sastojka se ne peče, ali nestaje brzinom svetlosti sa tanjira
Oblak torta
Sastojci:
1/2 šolje (80 g) sjeckanih jagoda
1 1/3 šolje (300 g) nezaslađenog sosa od jabuke
4 1/2 kašičice (15 g) želatina u prahu
Priprema:
Kalup za tortu dimenzija 20×22 cm obložite pek-papirom. Dodajte jagode i sos od jabuka te izblendirajte na velikoj brzini dok jagode ne postanu ujednačene boje. Ubacite želatin u prahu i kuvajte smjesu na pari. Smjesa treba da bude topla na dodir, ali ne i vruća. Pazite da se ne zagrije ili provri. Uklonite sa šporeta i ostavite je na pultu oko 10 minuta da se ohladi.
Koristeći nastavak za žičanu mutilicu, mutite najvećom brzinom oko 15 minuta. Smješa bi trebalo da se udvostruči u zapremini i da izgleda kao prozračni šlag te da bude dovoljno čvrsto da ne kaplje s miksera.
Sipajte smjesu u pripremljenu posudu. Koristite lopaticu da ga ravnomjerno rasporedite po cijeloj površini i zagladite površinu. Stavite u frižider na najmanje 1 sat da se stegne. Čuvajte tortu u frižideru do serviranja. Prije serviranja, tortu možete ukrasiti glazurom od šlaga ili drugim glazurom. Isijecite tortu veoma velikim i oštrim nožem. Kolač je najbolje poslužiti ohlađen.
Možete dodatno ukrastiti šlagom i jagodama.
NAPOMENE:
1. Koristite svježe jagode. Smrznute jagode imaju previše vlažnosti što će narušiti teksturu torte.
2. Obavezno koristite nezaslađeni sos od jabuke jer ovaj recept neće raditi sa zaslađenim.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- Oblak torta
- recept