SAVRŠENO IDE UZ SIR ILI PEČENICU Napravite sočni krompir iz rerne, ovakav još niste jeli
Ovaj krompir savršeno ide uz sir ili pečenicu, na primjer, može da vam bude odličan obrok za bilo koji dio dana. Sigurni smo da, ukoliko ga probate, biće vam jedno od omiljenih jela.
Potrebni sastojci:
- 700 – 800 gr krompira (može i više samo što ćete morati dodati jedno više jaje i malo mlijeka )
- 3 cijela jajeta
- 100 ml mlijeka
- 1 kašika mekog brašna
- 100 gr bilo kojeg tvrdog sira ili po želji kačkavalj, gauda, čedar, mocarela
- so i biber po ukusu
- malo ulja za podmazivanje posude
Priprema:
Krompir očistiti i staviti da se skuva, vodite računa da se ne prekuva. Potom ocijedite vodu, pa sipajte hladnu.
Uključiti rernu na 200 stepeni da se zagrije.
Pouljiti posudu prečnika 25 x 18 cm, najbolje keramičku ili vatrostalnu, pa izrendati krompir. Pola mjere krompira neka bude jedan red. Posoliti prstohvatom soli i narendati ostatak. Ravnomjerno rasporediti.
Ulupati jaja žicom sa pola kašičice soli i na vrh kašičice bibera. Dodati brašno, pa opet dobro umutiti. Na kraju dodati mlijeko, izmiješati, preliti svuda po krompiru. Kada prelijete, malo kašikom utapkajte, kako bi sav krompir bio u prelivu.
Preko narendajte sir i stavite u rernu. Pečete sve dok ne porumeni koliko vama odgovara.