KAKO SE PRAVI BOZA? Ovo je recept za tursko piće staro vijekovima
Najčešće se konzumirao ljeti, jer ne postoji ništa bolje od hladne boze kada su napolju vrućine. Pravi se od sastojaka neobičnih za sok, kao što su brašno i kvasac, ali ukus je zaista nevjerovatan. Podsjetite se djetinjstva i napravite ukusan sok od boze koji će oduševiti i novije generacije.
Sastojci:
- 5 l vode
- 4 kašike kukuruznog brašna
- 1 kašika običnog brašna
- 1 kesica suvog kvasca
- 400 g šećera
Priprema:
U šerpu sipajte vodu i ostavite da proključa. Zatim u posudi razmutite brašno sa malo vode (vodite računa da nema grudvica), pa sipajte dobijenu smjesu u ključalu vodu. Kuvajte uz povremeno miješanje nekih pola sata. Kvasac promiješajte sa malo mlake vode i kašičicom šećera.
Ostavite 10 minuta da se aktivira, pa dodajte u vodu sa brašnom i promiješajte. Ostavite da odstoji 24 sata. Procijedite, a u šerpu stavite šećer i prelijte sa 1/2 l vode. Kuvajte dok ne krene da ključa, pa kada se ohladi dodajte procijeđenoj tečnosti. Čuvajte u frižideru.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- boza
- boza piće
- RECEPT DANA