POSLASTICA ZA GURMANE: Junetina sa đumbirom i narandžom
ALOONLINE.BA | Žena ∙ 11.02.22 07:12 ∙ 0
Uz juneće ili goveđe meso, odlično se slažu neki voćni, slatkasti ukusi. Ovo nije teško jelo za pripremu, jedino što zahtjeva malo duže vrijeme za kuvanje (osim ako ne spremate u ekspres loncu).
Đumbir je ovdje glavni začin, a ako ste do sada probali i ako vam se svideo gulaš u pivu ili svinjetina sa pivom i đumbirom, nema razloga da vam se ne svidi i ovo slatko-kiselo-ljuto jelo.
Potrebno ua junetinu sa đumbirom i narandžom:
- 400 g junećeg mesa,
- 1 komad đumbira od oko 50-80 g
- 1,5 dl balzamiko sirćeta, umjesto balzamika možete koristiti i vinsko ili jabukovo sirćete uz dodatak bosiljka i pola kašikice meda,
- 1 velika kašika senfa,
- 1 svježa ljuta paprika,
- 1 narandža,
- 4 manja crvena luka,
- so i biber po ukusu.
Priprema junetine sa đumbirom i narandžom:
- Meso isjecite na tanje trake i kratko ga propržite na malo ulja, da poreumeni sa svih strana.
- Dodajte krupno nasječen luk ili ako su glavice sitne možete ih ostaviti i u komadu, đumbir isjeckan na tanke trake (možete ga i narendati na krupnije), papriku, biber, so, oguljenu i isječenu narandžu, balzamiko sirće.
- Tiganj poklopite i kuvajte sve 30-40 minuta na niskoj temperaturi (na jedinici) ili dok meso ne postane meko.
- Poslužite uz pire krompir, kuvani pirinač, ili kus-kus,… mada nije loše ni sa kuvanom tjesteninom.
- Tagovi
- RECEPT DANA
Možda vas zanima
vremenska prognoza
0°C
Sarajevo
0°C
Banja luka
0°C
Mostar
0°C
Tuzla
0°C
Bihać
0°C
Bijeljina
0°C
Zenica
0°C
Prijedor
0°C