JOGURT TORTA Lagana, fina, spužvasta
Priprema
Biskvit
Sastojci:
6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika ulja
3 kašike mlijeka
6 kašika glatkog brašna
3 kašičice praška za pecivo
+ oko 1 dl toplog mlijeka za preliti pečeni biskvit
Odvojite bjelanjke i izradite čvrst snijeg. Žutanjke umutite prvo sa šećerom i onda s ostalim sastojcima. Zadnji polako umiješajte snijeg, lagano miješajte špatulom. Peći na 180° oko 20 min. Nemojte ga prepeći. Probajte čačkalicom da li je suha.
Pečeni biskvit preliti s oko 1 dl toplog mlijeka.
Na ohlađen biskvit preliti kremu.
Krema
Sastojci:
3 čvrsta jogurta
1/2 litre slatkoga vrhnja za šlag (stavite mliječno, ne biljno, puno je finije)
2 mljevene želatine
20 dag šećera u prahu
1 velika konzerva breskve (800 g) – kompot, procijediti i narezati na kockice
Možete staviti neko drugo voće po želji.
Izradite šlag.
U drugoj posudi pomiješajte 2 jogurta i sav šećer u prahu.
Zatim u lončiću promiješajte preostali 1 jogurt i 2 želatine, stavite kuhati na laganu vatru miješajući, da se želatina potpuno otopi. Kad se potpuno otopi i malo provri, maknite s vatre. Umiješajte par žlica šlaga da se temperira. Zatim to sve pomiješajte s jogurtima i šećerom, i šlagom. Malo sve promiksajte i dodajte voće narezano na kockice. Sve prelijte preko biskvita.
Malo protresite kalup da se krema izravna.
Staviti u frižider do sutra da se stegne.
- Tagovi
- jogurt torta
- torta