BROJNE SVJETSKE ZVIJEZDE OBOŽAVAJU OVO JELO Špageti od tikvica po italijanskom receptu
Tokom toplih mjeseci ljekari i nutricionisti preporučuju lagana jela uz koja je lakše podnijeti visoke temperature i koja ne zahtijevaju predugo zadržavanje oko štednjaka.
Jedno takvo je i ovo vegetarijsko jelo, osmišljeno u poznatom italijanskom restoranu u Positanu.
Jelo je lagano, bez glutena i bez previše kalorija, a prepuno B vitamina, minerala i antioksidansa, pa ne čudi što su ga brojne svjetske zvijezde i fashionistice uvrstile u svoj jelovnik.
Evo kako ćete ga pripremiti:
Potrebni sastojci:
- 700 g tikvica
- 30 g badema
- 100 g bosiljka – četiri ili pet vezica
- četiri kašike extra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 čen bijelog luka.
Postupak pripreme:
Dobro operite tikvice, obrišite i stavite sa strane.
Otrgnite listiće bosiljka sa stabljike i blanširajte ih dvije minute, zatim ocijedite i bacite u ledenu vodu.
Nakon toga stavite listiće bosiljka i ¾ badema u blender s malo bijelog luka u blender te sjeckajte polako dodajući maslinovo ulje dok ne dobijete gustu pastu.
Ostatak badema grubo nasjeckajte kao dekoraciju i dodatak jelu.
Za tikvice idealno bi bilo rende kao „mandolina“, a u slučaju da nemate, poslužiće oštar nož (i malo strpljenja) kako biste narezali tikvice kao tanke rezance. Prije rezanja, odstranite sjemenke kašikom.
Zagrijte malo maslinovog ulja u tavici i dodajte na minutu rezance od tikvica. Zatim dodajte pripremljeni pesto, promiješajte, pa servirajte na tanjiru i pospite nasjeckanim bademima.