HRSKAVA KORICA, UNUTRA MEK I SOČAN FIL Pita sa jabukama u lisnatom tijestu
ALOONLINE.BA | Žena ∙ 01.07.22 06:30 ∙ 0
Sastojci:
2 lisnata tijesta, bilo da je zaleđeno blok ili svježe
5 srednjih jabuka
150 gr bijelog i 100 gr smeđeg šećera
1 kašičica cimeta (po želji više)
sok od pola limuna
1 kašika gustina / skroba
2 kašike vode
Priprema
Jabuke očistiti pa isjeći na kockice. Staviti u šerpu pa dodati šećer i limun te promiješati. Ostaviti da odstoje 10 minuta. Staviti na vatru i kada provri, smanjiti na srednju i kuvati 7 – 8 minuta.
Umutiti gustin sa vodom, dodati jabukama, promiješati i kada se sve zgusnulo, skloniti sa vatre i ostaviti da se hladi. Uključiti rernu na 200 stepeni da se zagrije. Razvući ga na veličinu velikog pleha rerne, a zatim na 4 ili 5 traka.
Na svaku traku staviti punu kašiku nadjeva. Na jednu stranu stavite nadjev, a drugom stranom preklopite i zatvorite.
Poslažite u podmazan pleh.
Premazati svaku pitu od jabuka umućenim jajetom i posuti mješavinom kristal šećera i cimeta.
Peći oko 15 minuta, zavisno koliko pečeno volite.
Poslužiti i toplo i hladno.
Prijatno.
Možda vas zanima
PRIJEDLOG ZA DANAŠNJI RUČAK Prokelj sa slaninom
07:59 ∙ Žena ∙ 0RECEPT DANA Kremasta krompir salata
06:00 ∙ Žena ∙ 0Žena
vremenska prognoza
13°C
Sarajevo
7°C
Banja luka
12°C
Mostar
8°C
Tuzla
4°C
Bihać
11°C
Bijeljina
12°C
Zenica
8°C
Prijedor
12°C