JELO KOJE NAPROSTO MORATE PROBATI Zapečeni krompir sa šunkom
Ovo ukusno i gurmansko jelo spremićete za oko sat i po vremena. Preporuka je da se jede toplo
Za četiri osobe potrebno je:
- 6 crvena krompira sa korom,
- 2 bijela oljuštena krompira,
- 5 dl mlijeka,
- 300 g tanko narezane šunke,
- 250 g rendanog kačkavalja,
- 40 g putera,
- 1 čen bijelog luka,
- 250 g sjeckanog praziluka,
- 2 kašike brašna,
- prstohvat muskatnog oraščića,
- 2 kašičice sjeckanog timijana, so i biber.
Zagrijte rernu na 180 stepeni. U šerpi rastopite puter, dodajte bijeli luk i praziluk i izdinstajte 3-5 minuta. Potom pospite brašnom, promiješajte, zalijte mlijekom i začinite timijanom i muskatnim oraščićem.
Posolite i pobiberite, zagrijte do ključanja stalno mešajući, pa sklonite sa ringle i ostavite po strani.
Narežite krompir na tanke kolutove. Puterom podmažite pleh dužine 20 cm. Rasporedite malo sosa po dnu pleha, pa poređajte oljušteni krompir u jednom sloju. Prelijte sosom, dodajte sloj šunke, opet prelijte sosom, poređajte preostali krompir i prelijte ostatkom sosa.
Prekrijte aluminijumskom folijom i pecite 45 minuta. Potom uklonite foliju, pospite kačkavaljem i pecite još 45 minuta, dok krompir ne omekša.
- Tagovi
- RECEPT DANA