SPREMITE LAGAN DORUČAK: Omlet sa prazilukom i sirom!
Za danas spremite lagan doručak za vas i vaše najmilije.
Sastojci:
– 1/2 strukova praziluka
– 2 čena bijelog luka
– 2, 3 kašike maslinovog ulja
– 2 jajeta
– 2 kašike vode
– 30 grama bri sira
– po ukusu bibera i soli
Priprema:
Praziluk dobro oprati od pijeska, pa ga sitno isjeći i staviti u tiganj da se prži sa dva čena propasiranog bijelog luka (ako ne volite bijeli luk, nemojte ni stavljati).
Pržiti oko pet minuta, dok praziluk ne omekša, povremeno miješajući da ne izgori. Isprženi praziluk sipati u posudicu i ostaviti na stranu. Ako je potrebno, u tiganj dodajte još vrlo malo ulja, ili ko voli može dodati malo putera pa zagrijati na srednjoj temperaturi. U posebnoj činijici žicom za mućenje umutiti dva jajeta sa vodom, dodati biber i so i sipati u tiganj.
Ispržiti omlet, pa kad je ispržen staviti svuda na jednu polovinu ispržen praziluk, staviti isjeckan na sitne komadiće bri sira, pa preklopiti sa drugom polovinom omleta.
Poslužiti odmah uz fino prepečen hljeb i svježi paradajz.
Prijatno!