DOMAĆA ŠAMPITA SA ŠLJIVAMA Podjednako kremasta kao i klasična
Sastojci:
Za podlogu
250 g brašna
20 g kvasca
50 ml mlijeka
50 g šećera
jedna kesica vanilinog šećera
50 g šećera
jedno jaje
50 grama otopljenog putera
1,5 kg očišćenih šljiva
250 g mak mase za kolač
Za fil:
50 grama šećera
250 ml slatke pavlake
jedno jaje
25 grama brašna
dvije kašičice cimeta
Za šlag:
8 jaja
so
240 g šećera
Priprema podloge:
Pomješajte brašno i kvasac pa sipajte toplo mlijeko. Dodajte malo šećera pa pokrijte krpom da se kvasac aktivira. Dodajte 1 vanilin šećer, ostali šećer i jedno jaje. Sipajte otopljeni puter pa od smjese zamijesite lijepo glatko tijesto. Pokrijte krpom i ostavite da nadođe 10 minuta. Na pobrašnjenoj radnoj površini premijesite tijesto pa ga rastanjite na veličinu pleha. Obložite pek papirom pleh pa razvucite tijesto u njemu. Ostavite da naraste. Za to vrijeme očistite šljive pa ih isjecite na četvrtine. Preko nadošlog tijesta nanesite mak masu pa poređajte šljive.
Priprema fila:
U jednoj posudi pomiješajte šećer sa ml slatkom pavlakom. Dodajte jaje i izmješajte. Onda dodajte 25 grama brašna i 2 kašičice cimeta. Prelijte fil preko šljiva pa pecite oko 40 do 45 minuta u rerni na 180 stepeni. Bjelanca odvojite od žumanca pa bjelancima dodajte so i 240 g šećera. Mikserom pjenasto umutite pa pečen kolač premažite šlagom od bjelanaca. Kolač vratite u rernu da se dopeče i dobije zlatnu boju. Pospite šampitu sa šljivama sa prah šećerom.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- recepti