DESERT OD JAGODA kao okus proljeća na trpezi!
Prve ovogodišnje jagode već su stigle na pijace. Ukoliko od njih volite pripremati i deserte, evo jednog prijedloga za kolač koji će oduševiti vaše ukućane.
Za kolač je potrebno:
- 225 g maslaca omekšalog, plus za podmazivanje pleha
- 4 jaja
- 225 g šećera
- 300 g brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 4 kašike mlijeka
- 1 kašičica okus vanilije za kolače
Fil:
- 2 kašike džema od jagoda
- 1 kašika limunovog soka
- 300 g sitnijih jagoda, očišćenih i prepolovljenih
- 300 ml punomasnog umućenog vrhnja
- 200 ml punomasne crème fraîche
- šećer u prahu za posipanje.
Postupak pripreme:
Zagrijte rernu na 180 stepeni Celzijusa. Namastite pleh za pečenje maslacom i prekrijte ga papirom za pečenje po dnu i stranama.
Izmjerite sve sastojke za kolač i sipajte ih u veliku zdjelu. Miksajte ih oko dvije minute dok se sve ne sjedini. Prelijte smjesu u pripremljeni pleh za pečenje i zagladite površinu.
Pecite u rerni oko 35 minuta, ili dok se kolač ne odvoji od strana pleha za pečenje. Kad utisnete vrh prsta u sredinu, mora se ponovo podignuti. Ostavite u plehu za pečenje da se hladi.
Izvadite kolač i obrežite rubove da budu ravni. Izrežite ga po dužini u tri trake, pa svaku traku prerežite tako da dobijete devet komada od 7×3 centimetra. Prepolovite svaki komad horizontalno kao pecivo za sendvič.
Za fil, stavite u zdjelu džem i ulijte limunov sok, pa ih kašikom promiješajte. Ubacite jagode da dobiju glazuru u džemu. Umiješajte umućeno vrhnje i crème fraîche, pa stavite veću količinu tog sloja između svake dvije polovine komada kolača. Stavite dvije ili tri glazirane jagode na taj sloj i poklopite ga drugom polovinom kolača.
Pospite šećerom u prahu i poslužite.