DA VAM USPIJU NOVOGODIŠNJI KOLAČIĆI treba dodati jedan sastojak!
Nerijetko se desi da domaćicama ne uspiju medenjaci, iako priprema prejednostavno djeluje.
SASTOJCI:
- 360 g glatkog brašna
- 10 g kakaa
- čajna kašičica sode bikarbone
- 40 g mješavine za medenjake
- prstohvat soli
- 150 g maslaca
- 180 g šećera
- 50 g meda
- jedno jaje
- tri kapljice ekstrakta vanile
PRIPREMA:
1. Prvo prosijte brašno koje ćete zatim pomiješati s kakaom, sodom bikarbonom, začinskom mješavinom za medenjake i solju.
2. Nakon toga razradite maslac sa šećerom pa u smjesu dodajte med, jaje i aromu vanile.
3. Dobijeno tijesto izmijesite u oblik kvadrata, umotajte ga u prozirnu foliju i pustite da odstoji u frižideru na jedan sat.
4. Nakon što je tijesto odmorilo, razvaljajte ga na pobrašnjenom radnom stolu na debljinu od 6 do 8 mm.
5. Kolačiće izrežite u oblicima po želji i zatim ih složite na lim za pečenje. Nemojte ih slagati preblizu jer bi se tokom pečenja mogli zalijepiti jedan za drugi.
6. Medenjake pecite 12 minuta u rernu koju ste prethodno ugrijali na 175 °C. Pazite da ih ne prepečete jer će u tom slučaju biti pretvrdi.
7. Kada po boji primijetite da su gotovi, izvadite ih iz rerne i ostavite da se ohlade na rešetki.
Dok se oni hlade, vi pripremite glazuru.
PRIPREMA GLAZURE:
Za idealnu glazuru su potrebna samo tri sastojka i jedan trik.
Lagano umutite jedno bjelance, pa mu dodajte šećera u prahu i par kapljica limuna. Trik se krije u gustoći smjese. Kada popunjavate svoje medenjake veselim linijama, za spoljašnje konture koristite gušću smjesu, a za ispunjavanje njihove unutrašnjosti smjesu razrijedite s par kapi vode.