ČUVENA TURSKA POSLASTICA – SULTANOVA SARMA: Kolač sa kokosom i jagodama se pravi lakše nego što mislite
Sastojci:
1 l mlijeka
200 g brašna
200 g šećera
100 g putera
1 kašičica ekstrakta vanile
250 g kokosa
Za fil:
200 g jagoda
150 g šećera u prahu
10 g želatina
50 ml vode
Priprema:
Pleh od rerne pospite kokosom. U mlijeko sipajte brašno i šećer (80 g) i kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano miješanje. Dodajte puter sobne temeprature i vanilu, pa promiješajte dok se sve ne sjedini. Dobijenu smjesu sipajte preko kokosa i pažljivo poravnajte. Pokrijte providnom folijom i ostavite u frižideru sat vremena. Želatin rastvorite u vodi, pa ostavite da nabubri. Za to vrijeme jagode izblendirajte sa šećerom u prahu. Želatin otopite na pari, pa dodajte u smjesu sa jagodama. Lijepo promiješajte. Sipajte preko fila i lijepo razmažite. Ponovo stavite u frižider na sat vremena. Isjecite na trake i urolajte. Prijatno!
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- sultanova sarma