CIJELI SVIJET SE OTIMA ZA RECEPT Morate probati rožatu, pjenastu poslasticu okupanu karamelom
Da bi rožata imala pun ukus, trebalo bi je spremiti dan ranije i ostaviti da odstoji na hladnom mjestu. Poseban doživljaj je ukoliko uz poslasticu poslužite i ušećereno voće ili pločice napravljene od karamelizovanog šećera, poput onih po kojima je poznata glazura za doboš tortu.
Sastojci:
5 jaja
10 kašika šećera
pola litra mlijeka
aroma ruma
prstohvat soli
Priprema:
U plitkoj šerpi na tihoj vatri rastopite pet kašika šećera dok se ne pretvori u sirup. Potom ga ulijte u keramičke posudice u kojima ćete peći rožatu.
Ovu poslasticu možete da pečete i u većem kalupu, ali onda neće svaki komad poslastice sa svih strana biti okupan karamelom.
Mikserom umutite jaja sa šećerom, dodajte mlijeko, malo soli i nekoliko kapi arome ruma, pa ovu žitku masu sipajte u posudice u koje ste prethodno sipali karamel.
Uzmite dublju tepsiju, napunite je dopola vodom, poređajte posude sa rožatom i pecite u rerni na 180 stepeni oko 45 minuta. Tokom termičke obrade poslastica će spolja dobiti koricu, a iznutra će se skuvati i imaće laganu strukturu poput pudinga.
Kad je rožata gotova, dok je još topla, izručite je na tanjiriće i ostavite da odstoji preko noći na hladnom mestu (ne u frižideru).
Sutradan dekorišite po želji i služite.
Bonus video:
- Tagovi
- RECEPT DANA