Zanimljiva biznis priča bh. poljoprivrednika: „Kad bi ti rek’o kolika je zarada, ne bi mi vjerovao“
U narodu poznat kao šipurak, šipak, pasja ruža, divlja ruža, šip, šipurina, jeste žbunasta biljka koja pripada velikoj porodiciruža. Šipurak je žbunasta biljka koja raste i do tri metra u visinu, a prije nego što izbaci plod, cvjeta svijetlo rozim ili čisto bijelim jednostavnim cvjetovima koji ne liče na cvijet hibridne ruže na kakav smo navikli.
Nešto preko 20 sorti divlje ruže-šipurka uspijeva u našim krajevima i zbog toga je široko rasprostranjen i prilagođen različitim prirodnim uslovima.
Mnogi bi se vjerovatno začudili, ali uzgajanje šipurka može biti vrlo unosan posao.
Šipurak je vrlo prilagodljiva biljka i uspijeva gotovo svugde u nizijskim i planinskim područijima u vlažnim ili sušnim krajevima pored reka u planini. Dakle, možete je pronaći svugdje, ali su često plodovi koje daje nedovoljno iskorišćeni i pored svih svojih zdravstvenih i nutritivnih prednosti. Posljednjih godina saznanje o značaju šipurka se mijenja pa se sve više prilagođava komercijalnoj proizvodnji.
Odnosno, mnogi poljoprivrednici podižu zasade šipurka i ostvaruju značajne prihode od ploda. Živi dokaz za to je i sedmadesetdvogodišnji Salih Đelilović iz Srednje Bosne koji na svojoj zemlji ima zasađen veliki broj šipuraka, paradajza, kupusa, raznog povrća, ali i voća.
Svoje koke kojih ima preko 100 takođe hrani organskom hranom od svoje pšenice koju uzgoji.
Nije krio koliko zarađuje
Đelilović je detaljno objasnio kako izgleda uzgajati šipurak i koliku zaradu to može da donese.
„Ove godine je rod šipurka kvalitetniji nego prošle godine. Nema fleka, nema ništa na sebi. Takođe je mnogo krupniji nego što je bio prošle godine. Zahvaljujući čemu? Ne znam ni sam. Pustio sam ove godine kokoške da malo prođu tuda i potrebe insekte, možda je zbog toga“, objasnio je Đelilović.
On je kazao da je kvalitet njegovog šipurka jako dobar i prirodan, te da postoje i drugi načini da se ova jako zdrava biljka, bogata vitaminom C unese u organizam, osim kroz čaj, što je najčešći princip.
„Kvalitet mog šipka je odličan. To je sve prirodno i neprskano. Zato dolaze mnogi ljudi da kupuju moj šipurak i da od njega prave džem. Prošle godine sam pedeset odsto roda prodao građanima. Naplaćivao sam kilogram po dve marke, a na pijaci se kretao između dvije i po i tri. Dovoljno je pet kila šipurka za jednu četvoročlanu porodicu, pa da imaju džem tokom cijele godine. Takođe, a ja to radim, šipak može da se melje u brašno, i onda ujutru popiješ dvije kašičice tog brašna sa vodom, jako je zdravo, to su mi doktori potvrdili. Čist vitamin C, neprerađen. Imam 72 godinu, a do sada nijednu tabletu u životu nisam popio, nijedan lijek“, objasnio je poljoprivrednik.
Salih je prostom računicom dokazao da zarada od šipurka može i te kako da isplati.
„Na površini od 10 ari rod može biti i do 600 kilograma, a ako uzmemo da je cijena 30 maraka, dođe se do zarade od 18.000 maraka ili oko 9.000 evra – kaže Salih.
Osim što od svog rada može i veoma lijepo da zaradi, Salih uživa u predivnom okruženju prirode, zelenila i proplanaka i to i na više nego čistom vazduhu, na kome mogu samo da se pozavidi, a da ne pričamo o izbjegnutom stresu koji je u gradovima i većim sredinama neizbežna pojava, prenosi Jutjub kanal Srednja Bosna Danas.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- Salih Đelilović
- šipak