Prema narodnom vjerovanju, Sveta Marina nikome ne prašta, pali i kažnjava ognjem, a grmljavina na ovaj sveti praznik je loš znak. To može da znači da je pred nama teška i sušna godina, bolest i siromaštvo. Ako taj dan prođemo bez nepogoda, vjeruje se, čeka nas napredak i mir.

U tradiciji, Sveta Marina je predstavljena kao sestra Svetog Ilije, sveca čiji se dan proslavlja 2. avgusta. Po priči, ona od brata krije kada je njegov praznik da se on ne bi od sreće i slavlja zaboravio i gromovima uništio cijeli svijet.

Međutim, kao i Sveti Ilija, i Marija pali i kažnjava ognjem. Zato se na njen dan ništa ne radi, ni u kući, ni u polju, a u narodu se kaže da ne valja „ni konac u iglu udenuti“. Ako se ovo ne ispoštuje, vjeruje se da će se tako svetiteljka uvrijediti, pa će poslati vatru i gromove na one koji su se usudili da rade na njen dan.

U nekim dijelovima Istočne Srbije uvreženo je mišljenje da djevojke na ovaj dan treba da poklone ogledalce mladiću koji im se sviđa i da će taj zauvijek u njih gledati kao „u svoj odraz u ogledalu“.

Prema vjerovanjima, one kojima se na ovaj dan zapali žito ili seno Marija opominje jer su se ogriješili radeći na praznik.

Postoji poslovica koja kaže: „Ko slavi Ognjenu Mariju, siguran je u ljetinu!

U narodnom predanju čuvaju se primjeri mnogih nesrećnih slučajeva koji su se dogodili na današnji dan, a kada su se neoprezni plivači udavili u rekama i jezerima. Zato se vjeruje da na Ognjenu Mariju treba izbjegavati kupanje u „velikim vodama“.

Mošti na Ohridu

Ognjena Marija, sveta mučenica Marina, bila je rodom iz Antihije. Krstila se u 12 godini i zbog vjere u Isusa Hrista stradala je u vrijeme cara Dioklecijana. Dio moštiju svete Marine, jedna ruka svetice čuva se u svetogorskom manastiru Vatoped. Ostatak moštiju nalazi se u manastiru iznad Ohridskog jezera. Njene čudotvorne i svete mošti, posjećuju i pravoslavni i muslimani.

Prema predanju, nakon što je primila hršćanstvo krštenjem, sveta mučenica Marina zavjetovala se da se nikada neće udati, ali i da će svojom dušom postradati za Isusa Hrista i kristiti se u krvi mučeništva. Zbog ove odluke, njen otac ju je omrznuo i nije je smatrao svojom kćerkom.

BONUS VIDEO: