KUVARI, KONOBARI I ČISTAČICE IZ BiH HRLE NA JADRAN! Ljetna sezona krah za domaće ugostitelje
Ugostiteljski radnici u regionu pripremaju se za predstojeću ljetnu turističku sezonu, a posljednjih dana vlasnici hotela, motela, restorana i drugih ugostiteljskih objekata u BiH imaju problema sa nedostatkom radne snage koja odlazi na Jadran.
Naime, Hrvatska i Crna Gora manjak radnika u sezoni rješavaju uvozom iz BiH. Najviše trpe gradovi na granici, a najteže je u Trebinju, gdje bi čak 1.800 stanovnika od ukupno 30.000 trebalo da ode na privremeni rad u Dubrovnik.
– To je dugogodišnji problem i mi imamo dnevnu migraciju radnika. Mnogi konobari, spremačice, pomoćni radnici u kuhinji u sezoni rade u Dubrovniku, a potom se vraćaju u Trebinje svaki dan. Jednostavno, ugostitelji ne mogu ni približno platiti radnike kao u Dubrovniku. Sezoncima je odlično jer primaju dobre plate u Dubrovniku, a troše u Trebinju, gdje je sve jeftinije – kaže za Faktor jedan od vlasnika restorana u Trebinju.
Dugogodišnji problem
Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera u BiH, ističe da je to dugogodišnji problem koji je sada malo izraženiji.
– Sa ovim se srećem već 40 godina. U sezoni radnici uvijek odlaze prema Jadranu. Sada je čak i Hercegovina interesantna. Svako ima pravo da ide i da bira bolje. To je njegova privatna stvar. Postavljam pitanje šta smo učinili mi kao vlasnici da ih zadržimo u sezoni. Ne možemo osuđivati nekog što ide gdje mu je bolje. Ove cijene koje nude u Hrvatskoj su stvarno loše. Za sobaricu 685 eura i za kuhara 800 eura. To imaju i u BiH. Tamo rade 24 sata i gdje je tu odvojenost od porodice – konstatuje Amir Hadžić.
PRIJEDLOG I ANKETA: Da li je zagarantovanih 10 odsto bakšiša rješenje za konobare?
Nedostatak kvalitetnih kuvara
Hamid Hadžić već godinama slovi kao jedan od domaćih najboljih kuvara.
U bogatoj karijeri kuvao je za Billa Clintona, Kirka Douglasa, Angelinu Jolie, Juana Antonia Samarancha, Recepa Tayyipa Erdogana… Kako kaže, BiH ima veliki problem nedostatka kvalitetnih kuvara koji je sve veći.
– Ostalo nam je još malo stručnog kadra. Imamo i nedostatak edukacija. Buduće generacije kuvara nemaju gdje naučiti, ali ni od koga da to urade. Škole nemaju kabinete i one su najmanje krive za ovu situaciju. Dijete sa 15 godina pošaljemo u restoran da nauči 10 jela, a umjesto toga daju mu da pere lonce i šerpe. Djeca u startu zamrze zanat i od 60 učenika 35 nikad više ne uđe u kuhinju poslije školovanja. Naravno da se i plate trebaju povećati u BiH, ali se i stalno mora učiti. To je dug proces. Imam 57 godina i još učim zanat. Većina naših kuhara nisu sazreli za Jadran, ali plate od 2.000 eura su primamljive. Naši kuhari idu u Hrvatsku za 2.000 eura, a njihovi u Irsku i širom Evrope za 5.000 eura. To je zakon ponude i potražnje – kaže Hadžić koji je šef kuhinje u hotelu Hills na Ilidži.
Pročitajte: