ZORANOVA PAPRIKA OSTAVLJA BEZ KOMENTARA Žene „iz prve“ pogađaju naziv povrća o kojem bruji cijeli grad
Kikinđanin Zoran Milić (70), pravnik u penziji, 15 godina ostao je vjeran proizvodnji rijetkih vrsta povrća, a u svojoj bašti ima ih čak 70 sorti. Međutim, od ove godine, njegova pijačna tezga u centru grada postala naglo popularna, jer je izložio „penis papriku“, novu i atraktivnu vrstu koju je počeo da gaji.
„Penis paprika“ postala je prava atrakcija kojoj se podjednako čude i žene i muškarci. Kikinđani je gledaju u neverici, jer ova ljuta sorta, u crvenoj i zelenoj boji, potpuno opravdava svoje ime.
-To je njen zvanični naziv koji je napisan u Katalogu neobičnih vrsta povrća koji posjedujem. Stvarno mi nije jasno zašto se svi tome čude – kaže ovaj povrtar.
Anegdota na račun neobične paprike ima da im se ne zna broj, pa Zoran navodi da mu je najinteresantnije što najviše žene pogađaju njen naziv, dok su muškarci zakazali u asocijacijama.
– Od pet žena koje posete moju tezgu, sve pogode kako se paprika zove, dok od istog broja muškaraca, samo jedan kaže njen tačan naziv – navodi Milić.
Neobičnog oblika, ali ljekovito, povrće nailazi na dobar odziv Kikinđana, a Zoranova tezga, naročito je posjećena ove godine.
– Prvi put sam „penis papriku“ proizveo ove godine. Domaćice su bile malo rezervisane, tek po koja je ju je kupovala, a onda je postalo sve učestalije, probaju je i sviđa se kupcima. Ljuta je, ali ne previše – kaže ovaj Kikinđanin i dodaje da je trebalo puno rada i upornosti da se opstane u povrtarstvu, ali se na kraju isplatilo.
Potvrdu za kvalitet dobio je na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, što mu je bio još jedan podstrek da istraje.
Neobično, ali zdravo
Zoran u svojoj bašti gaji i biljno jaje, meksički krastavac, oko 7 vrsta patlidžana i paprike i brojne druge.
– Gajim dve vrste ljubičastog patlidžana koji je mnogo zdraviji od mesa. Obiluje biljnim proteinima, ne ljušti se i nije gorak. Pored „penis paprike“, najinteresantnija je i trešnjara, jer nalikuje trešnji, takođe je ljutog ukusa – priča ovaj povrtar čije neobične vrste koštaju 300 dinara po kilogramu.
BONUS VIDEO: