HRVATSKA OTVORILA japansko tržište za IZVOZ JUNEĆEG MESA
Ministarstvo poljoprivrede u saradnji s hrvatskim proizvođačima osiguralo je pristup japanskom tržištu za juneće meso iz hrvatskog uzgoja, saopštili su u ponedjeljak iz Ministarstva.
Rezultat je to, kako navode, „rada Ministarstva na programima iskorjenjivanja i kontrole najvažnijih zaraznih bolesti životinja, koje se manifestuje u međunarodno priznatim službenim statusima zdravlja životinja od strane Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE), te napora u dokazivanju ekvivalentnosti sistema kontrole zdravlja životinja i proizvoda životinjskog porijekla u Hrvatskoj nadležnom tijelu Japana i usuglašavanju sanitarnih garancija sigurnosti proizvoda, koje su prihvaćene kao odgovarajuće za zahtjevno japansko tržište“.
– Pored prilike koju pruža mogućnost plasmana visokovrijednih proizvoda na ovo prestižno tržište, ovo je sjajna referenca za hrvatske proizvode i na drugim tržištima – istaknuli su iz Ministarstva. Podsjećaju kako samostalno i u saradnji s Evropskom komisijom kontinuirano rade na otvaranju i brojnih drugih tržišta od interesa za hrvatske proizvođače.
Tako je tokom 2021. u odvojenim postupcima omogućen izvoz proizvoda ribarstva, mješovitih proizvoda te sirovih i soljenih koža u Izrael, mlijeka i mliječnih proizvoda u Libiju, ovaca i koza te mesa goveda u Iran, hrane za kućne ljubimce u Albaniju, sladoleda u Kostariku, želatinskih kapsula u Egipat.
– S obzirom na to da svaka članica Svjetske trgovinske organizacije (WTO) može samostalno procjenjivati zdravstvene rizike od uvoza određenih životinja i proizvoda životinjskog podrijetla, vremensko trajanje i zahtjevnost pregovora varira ovisno o ekonomskim interesima i administrativnim kapacitetima države uvoznice, usklađenosti njihove veterinarske službe s međunarodnim standardima, razini rizika robe koja se uvozi te interesu uvoznika – pojasnili su iz Ministarstva, napominjući kako postupci mogu trajati od nekoliko mjeseci do više godina, prenosi Index.hr.