Zbog čega je običaj da se za Praznik rada jede grah?
Običaj je da se za Prvi maj jede grah. Znate li zašto je to tako?
Ova namirnica se dijeli ljudima kao simbol pravog radničkog jela. Grah su najviše konzumirali siromašni pa je tako nazvan “sirotinjskom” hranom. U Sjedinjenim Američkim Državama se tokom Velike depresije poticala konzumacija graha zato što je bogat bjelačevinama i predstavlja odličnu zamjenu za meso.
Energetska vrijednost 100 grama graha je 333 kalorije, od čega je 60 posto ugljikohidrata. Radnici su nakon jedne porcije bili spremni za težak i dugotrajan rad.
Inače, piše Kliks, grah je stigao u Evropu u 16. vijeku. Đanbatista Barpo je u knjizi “Poslastice poljoprivrede i sela” naveo da je ova namirnica naročito zdrava za bubrege i slezenu. Grah je bio popularan i na dvoru.
Kada se Katarina de Mediči udala za Anrija II, sa sobom je povela nekoliko kuvara te je u francusku kuhinju “uvela” grah.
Bivši američki predsjednik Julisiz Simpson Grant je zahtijevao da se na njegovoj inauguraciji 1868. godine služi njegovo omiljeno jelo – zapečeni grah.
BONUS VIDEO: