Uoči predstojećih praznika u Banjaluci i okolini kao i obično, došlo je sezonskog poskupljenja mesa i mesnih prerađevina.
Potražnja za prasićima, jagnjadi i roštiljskim mesom raste iz dana u dan, a cijene na pijacama i mesnicama variraju na osnovu ponude, potražnje i lokacije.
Za prazničnu trpezu: Prasići, jagnjad, jarad
Prasići: Cijena prasića prije praznika iznosi od 6 do 12 KM po kilogramu žive vage. U selima u okolini Banjaluke cijene su nešto više i mogu doseći 10 KM/kg, u zavisnosti od kvaliteta i uzgoja.
Jagnjad: Uoči Đurđevdana jagnjad su tražena roba. Cijene trenutno variraju od 8 do 10 KM za lakše kilograme, a ponekad (ako kupujete direktno od farmera) i više.
Vrijedi napomenuti da cijene jaradi variraju jer se prodaju po komadu, a ne po kilogramima. Za 400 KM možete prodati 3 jaradi, što je oko 130 KM po jaradi.
[caption id="attachment_154190" align="aligncenter" width="446"]
FOTO: Pixabay[/caption]
Ćevapi i roštiljsko meso
Ćevapi (mesnice): Cijena kilograma svježih ćevapa u banjalučkim mesnicama je između 15 i 21 KM.
Pileći file: Između 13 i 17 KM.
[caption id="attachment_329552" align="aligncenter" width="400"]
Foto: Pixabay[/caption]
Salate i povrće
Zelena salata: Cijena je između 5 i 10 KM/kg, u zavisnosti od svježine i ponude.
Mladi kupus: Sada 4 KM/kg na pijaci.
Paradajz: Cijene se kreću od 3 do 5 KM/kg.
Paprika: 3–4 KM/kg.
Zabilježen je pad cijena prasića i jagnjadi u odnosu na prethodnu godinu, što bi se moglo objasniti povećanom ponudom ili smanjenjem potražnje.
Međutim, cijene roštiljskog mesa i povrća bilježe rast, najvjerovatnije zbog sezonskih uticaja i pojačane potražnje, što je uobičajeno za ovo doba godine.