Uoči predstojećih praznika u Banjaluci i okolini kao i obično, došlo je sezonskog poskupljenja mesa i mesnih prerađevina.

Potražnja za prasićima, jagnjadi i roštiljskim mesom raste iz dana u dan, a cijene na pijacama i mesnicama variraju na osnovu ponude, potražnje i lokacije.

Za prazničnu trpezu: Prasići, jagnjad, jarad


Prasići: Cijena prasića prije praznika iznosi od 6 do 12 KM po kilogramu žive vage. U selima u okolini Banjaluke cijene su nešto više i mogu doseći 10 KM/kg, u zavisnosti od kvaliteta i uzgoja.

Jagnjad: Uoči Đurđevdana jagnjad su tražena roba. Cijene trenutno variraju od 8 do 10 KM za lakše kilograme, a ponekad (ako kupujete direktno od farmera) i više.

Vrijedi napomenuti da cijene jaradi variraju jer se prodaju po komadu, a ne po kilogramima. Za 400 KM možete prodati 3 jaradi, što je oko 130 KM po jaradi.

[caption id="attachment_154190" align="aligncenter" width="446"] FOTO: Pixabay[/caption]

Ćevapi i roštiljsko meso


Ćevapi (mesnice): Cijena kilograma svježih ćevapa u banjalučkim mesnicama je između 15 i 21 KM.

Pileći file: Između 13 i 17 KM.

[caption id="attachment_329552" align="aligncenter" width="400"] Foto: Pixabay[/caption]

Salate i povrće 


Zelena salata: Cijena je između 5 i 10 KM/kg, u zavisnosti od svježine i ponude.

Mladi kupus: Sada 4 KM/kg na pijaci.

Paradajz: Cijene se kreću od 3 do 5 KM/kg.

Paprika: 3–4 KM/kg.

Zabilježen je pad cijena prasića i jagnjadi u odnosu na prethodnu godinu, što bi se moglo objasniti povećanom ponudom ili smanjenjem potražnje.

Međutim, cijene roštiljskog mesa i povrća bilježe rast, najvjerovatnije zbog sezonskih uticaja i pojačane potražnje, što je uobičajeno za ovo doba godine.