Svoje bogato ribarsko, ali i kulinarsko iskustvo pretočiće u knjigu o ribama, koju upravo piše. Materijala, smatra ima dovoljno, i prava je šteta da sve to ne podijeli sa mlađim generacijama.

„Još uvijek sam nedostižan u ulovu kapitalaca, pogotovo amura, tolstolobika, soma i štuke. Sava je prebogata ribom, ali u knjizi ću opisati i poribljavanje nekih drugih tokova i stajaćih voda. Nije dobar ribar samo onaj ko izlovljava. Pored toga godinama sam držao riblji restoran i znam kako se može napraviti specijalitet od bijele savske ribe, podjednako dobar i ukusan kao da je riječ o morskoj ribi. Naravno uz ribu idu i vina i rakije, ali i pjesma“, otkriva neke detalje Stojan Jerković.

Ovaj majstor ribe upravo gradi vlastiti ribarski salaš u Mačovcu, u neposrednoj blizini Save, a dosta vremena posvećuje i Klubu penzionera u Gradišci. Od ovog kutka napravio je kultno mjesto. Klub je ispunjen knjigama, antikvitetima i muzičim instrumentima.
„Mnogi zavičajni pisci ovdje svraćaju i poklanjaju svoje knjige sa posvetom. Pa čak i pisci iz Banja Luke i drugih gradova. I Ranko Preradović je bio ovdje, dokaz je njegova potpisana knjiga. Ovdje penzioneri mogu uživati uz dobru kafu i osvježenje i naravno da se zabave dobrom knjigom. Moja knjiga će dobiti posebno mjesto u ovoj kafanskoj biblioteci“, poručuje Stojan Jerković Bajo.

Kod Baje redovno svraćaju muzičari, ponajviše tamburaši. Ovdje uvježbavaju nove pjesme, ali za dušu sebi i penzionerima odsviraju i uživo otpjevaju i po koju sevdalinku,, starogradsku ili bećarac.

Posebno se, kažu, pripremaju za promociju Stojanove knjige o ribama, koja će biti upriličena upravo ovdje, u Klubu penzionera u Gradišci.