Jedan komad sira iz Španije prodat je za nevjerovatnih 42.232 dolara (više od 4.200.000 dinara), čime je ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao najskuplji sir ikada prodat na aukciji.
Riječ je o petofuntnom (oko 2,2 kg) komadu Kabralesa (Cabrales) – intenzivnog plavog sira koji je 10 mjeseci zreo u prirodnoj pećini, a proizveo ga je mljekar Ángel Díaz Herrero. Sir je kupio ugostitelj Iván Suárez, vlasnik restorana El Llagar de Colloto u španskoj oblasti Asturija.
U tim jedinstvenim uslovima razvija se penicilijum, gljivica koja je ključna za prepoznatljiv ukus, teksturu i plavo-zelenu boju ovog sira. Mnoge pećine su nepristupačne vozilima, pa pastiri pješače i do dva kilometra, noseći sir na ramenima kako bi ga ostavili na sazrijevanje. Ovaj sir poznat je po oštrim, slanim i začinjenim aromama, kao i po svojoj karakterističnoj plavo-zelenoj boji.
Najbolji među najboljima
Prodaja sira održana je nakon tradicionalnog takmičenja “Najbolji sir” (Mejor Queso del Certamen), koje se u Asturiji organizuje već 52. put zaredom. Na ovom takmičenju, žiri ocjenjuje sireve iz 15 različitih mljekara, a pobednički sir dobija posebnu pažnju na aukciji.
“Sa ovakvom cijenom, mora da je bolji od svih ostalih,” našalili su se lokalni mještani, a kolekcionari i gurmani širom svijeta složili su se da ovakva poslastica nema cijenu – osim, naravno, ako je ne platite više od 40.000 dolara.