Ovaj ekskluzivni saber izrastao je u prirodnim pećinama Picos de Europa, na nadmorskoj visini od oko 1.500 metara, tokom deset mjeseci. Autentično je proizveden od mješavine svježe sirove kravljeg, ovčijeg i kozjeg mlijeka u fabrici Ángel Díaz Herrero, prema standardima Denominacije zaštićenog porijekla (DOP) Kabrales.

Komad je sastavljen na tradicionalnom takmičenju Certamen del Queso de Cabrales, koje se održava u Arenas de Cabrales svake godine još od 1968. Nakon što je proglašen najboljim, prešao je pod čekić na aukciji koju je organizovao Regulatorni savet DOP Kabrales, gdje ga je kupio restoran El Llagar de Colloto iz Ovieda.

Kupovina je uslijedila po rekordnoj cijeni za žanr – od početnih 3.000 evra, cijena je brzo rasla dok su restorani i entuzijasti nadmetali zbog prestiža i podrške proizvođačima. El Llagar de Colloto je četvrti put zaredom kupio najbolje ocijenjeni sir.

Ovaj novi rekord nadmašuje prethodni iz 2023. godine, kada je komad Kabralesa prodat za 30.000 evra. Restoran iz Ovieda je već tada držao rekord, a sada je postavio još višu ljestvicu.

Kabrales sir je poznat po intenzivnom ukusu i karakterističnim plavo-zelenim prugama koje nastaju zahvaljujući penicilijum gljivicama u vlažnim pećinama. Tradicionalno ga prave specijalnim tehnikama, a njegova cijena se i inače kreće među najvišima u svijetu sireva.

Osim gastronomskog značaja, ovaj događaj ističe ekonomski i kulturni potencijal lokalnih proizvođača. Podsticaj na investiranje i očuvanje tradicionalne proizvodnje siru donosi i globalni značaj i poštovanje, prenosi Pink.