Jedna osoba preminula je u Kaliforniji, a još 20 ljudi, uključujući djecu, teško se otrovalo nakon konzumiranja zelene pupavke – jedne od najotrovnijih gljiva na svijetu.

Zdravstvene službe upozoravaju da su slučajevi zabilježeni u području Montereja i Zalivskoj oblasti San Franciska te da je rizik povišen širom države zbog povoljnih uslova za rast ovih gljiva, prenosi "Si-Bi-Es njuz".

Ministarstvo javnog zdravlja Kalifornije (CDPH) saopštilo je da se od petka 21 osoba otrovala nakon konzumiranja divljih pečurki iz prirode, mahom zelenih pupavki.

Više osoba zbog trovanja gljivama pretprjelo ozbiljna oštećenja jetre


U saopštenju je navedeno da je trovanje izuzetno toksičnim jedinjenjem, amatoksinom, dovelo do smrtnog slučaja, dok je više osoba, uključujući djecu, pretrpjelo ozbiljna oštećenja jetre.

Kod najmanje jednog pacijenta mogla bi da bude neophodna i transplantacija jetre.

Iz CDPH-a su saopštili da su trovanja registrovana u području Montereja i u Zalivskoj oblasti San Franciska, ali rizik važi i za čitavu Kaliforniju, pošto su nakon kišnih padavina tokom jeseni i u zimskim uslovima povoljni uslovi za rast gljiva kao što su zelene pupavke.

Koje gljive su otrovne?


One se najčešće nalaze u blizini hrastova i drugog sličnog drveća kao što je bor, a lako mogu da se zamijene sa jestivim pečurkama koje su bezbjedne po zdravlje. Stručnjaci su upozorili da termička obrada otrovnih gljiva, kao što je kuvanje, sušenje, ili čak zamrzavanje, ne može da ih učini bezbjednim za jelo.

Zdravstvene službe su savjetovale stanovništvo da kupuje pečurke u provjerenim trgovinama i komercijalnim objektima.

(Srna)