VASINA TORTA! NEODOLJIVA POSLASTICA nastala iz zahvalnosti TAŠTE prema zetu!
Kažu da je Vasina torta autentična srpska torta čiji recept datira još iz davne 1908.
Po priči, nastala je kao znak zahvalnosti tašte prema zetu, Vasi Čokrljanu iz Paraćina, koji je svoju suprugu odveo bečkim ljekarima jer je bilo rečeno da porođaj može ugroziti život djeteta i žene.
Supruga Jelena je donijela na svijet zdravo i krupno dijete, a nama je u amanet ostao recept za ovaj klasik srpske kuhinje.
Sastojci
Priprema
Kora: umutiti bjelanca, pa pred kraj dodavati jednu po jednu kašiku šećera, dok se ne formira čvrst šam (shaum).
Dodavati jedno po jedno žumance i lagano ih umešati, samo prevrćući šam, varjačom, odozdo na gore.
Isto tako dodati brašno, mljevene orahe i čokoladu, pazeći da šam što manje splasne.
Obložiti okrugli kalup za tortu prečnika 24 cm papirom za pečenje. Ispeći koru, na 180 C oko 25 min (zavisi od vaše rerne). Izvaditi koru iz kalupa i ostaviti da se ohladi do kraja.
2.
Fil: mikserom mutiti žumanca sa šećerom i kuvati ih na pari oko 5 minuta (žumanca se ovde kuvaju kratko samo radi termičke obrade). Ohladiti ih potpuno.
Kada se ohlade, spojiti ih sa prethodno umućenim puterom.
Popariti 200 g mljevenih oraha sa vrućim mlijekom u kome je rastvoreno 125 g šećera. U mlaku smesu dodati otopljenu čokoladu, narendanu koricu pomorandže i tačno 10 kašika soka od pomorandže.
Kada se krem od jaja i putera ohladio, kao i krem sa orasima, spojiti ih, muteći mikserom oko minut.
Pošto se korica ohladila, stavili smo je na tacnu za služenje, sada stavimo i obruč nazad oko nje, pa preko kore nanesemo fil.
Dobro ohladiti.
Ušpinovati šećer sa vodom, to već sigurno znate dok se ne naprave oni bijeli mjehurići, tačnije sve do trenutka dok smesa ne dostigne gustinu gušćeg meda. Za to vrijeme, kada vidite da se špinovanje privodi kraju, istovremeno završavate mućenje bjelanaca (jako je važno da se čvrsto umute), stavljate ih da se kuvaju na pari u posudi u kojoj već vri voda i muteći mikserom, postepeno dodajete u vrlo tankom mlazu ušpinovani šećer. Ovdje je jedino važna sinhronizacija i pravi tajming.
Sve dobro umutiti jedno 5 minuta od trnutka kada se dodaje ušpinovan šećer.
Izvaditi tortu iz frižidera i pažljivo iz obruča, nožem poravnati sve u krug, pa vratiti obruč, bez stezanja obruča i pažljivo naneti šam, ali nikako ne pritiskati, onoliko čvrsto da ne ostane vazduh (rupe) unutar šama. Skinuti obruč i opet vrućim nožem (poparen vrelom vodom) popraviti ako je negdje neophodno. Ostaviti najbolje preko noći da se dobro ohladi.
Čokoladna glazura: rastopiti čokoladu, kašiku mlijeka, ulje i malo putera (ako ne želite da imate baš hrskavu koricu, koja se malo teže siječe, a da ne puca) i preko hladne torte prelijte glazuru, malo mrdajte tortu da čokolada pocuri preko ivica na dole. Glazuru nemojte stavljati preko tolog šama.
Ne
- Tagovi
- recept
- vasina torta