JELO ZA PRAVE GURMANE Punjene zapečene kobasice
AloOnline.ba | Žena ∙ 07.04.24 16:22 ∙ 0
Sastojci:
- 4 polutrajne kobasice
- 1 crvena paprika
- 1 žuta paprika
- 4 lista tost sira
- 2 kašike ajvara
- 1 glavica crnog luka
- 1 šargarepa, ulje
- 600 g krompira
- 0,5 dl mlijeka
- 1 kašika putera
- 200 g slanine
- 50 g korijena celera
Priprema:
- Crni luk, crvenu i žutu papriku očistiti i isjeći na kockice, a šargarepu i celer izrendati na krupno rende.
- Na malo ulja propržiti crni luk, a zatim dodati šargarepu, celer, crvenu i zelenu papriku te i njih kratko propržiti. Nastaviti sa dinstanjem uz dolivanje vode po potrebi dok povrće ne omekša, a suvišna tečnost ne uvri.
- Polutrajne kobasice uzdužno presjeći napola i premazati ih ajvarom.
- Zatim na 4 polovine nanijeti listove sira a preko sira rasporediti fil od povrća. Preklopiti polovinama premazanim ajvarom.
- Punjene kobasice uviti u listove slanine tako da se listovi na krajevima preklapaju.
- Vatrostalnu posudu nauljiti pa u nju poslagati punjene kobasice. Peći u zagrejanoj rerni na 200˚C dok slanina ne porumeni.
- Krompir oguliti i obariti u slanoj vodi, a zatim ga ispasirati, sjediniti sa mlekom, puterom i začinima po ukusu.
- Gotovi pire poslužiti uz kobasice.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- RECEPT DANA
Možda vas zanima
Žena
vremenska prognoza
0°C
Sarajevo
0°C
Banja luka
0°C
Mostar
0°C
Tuzla
0°C
Bihać
0°C
Bijeljina
0°C
Zenica
0°C
Prijedor
0°C