ROLNICE-KIFLICE UKUSNIJE OD PECIVA U PEKARI Dekorativne i tako slasne (VIDEO)
Iz bakine kuhinje stiže nam recept za neodoljivo lisnato tijesto. Vraćaćete mu se iznova i iznova.
Potrebno je:
- 20 gr svjezeg kvasca
- 1 kašičica šećera
- 250 ml mlakog mlijeka
- 1 puna kašika kisele pavlake
- 3 kašike ulja
- 550 gr brasna
- soli malo
- 150 gr sira
- kockica maslaca
- susam
- krupna so
Priprema:
U vanglu staviti kvasac, šećer i malo mlijeka, pa izmiješati da kvasac nadođe. Dodati ostatak mlijeka, pavlaku, ulje, brašno, so i zamijesiti glatko tijesto. Tijesto treba biti srednje tvrdo. Pokriti krpom da odstoji oko pola sata.
Istresti na sto koji ste pobrašnjivili. Obraditi tijesto rukama i podijeliti na manje loptice i staviti na kraj i pokriti da odstoje oko 15 minuta.
Sir i maslac (ili margarin) dobro izjednačiti. Svaku lopticu razviti na stolu, što tanje u pravougaonik, pa je premazati sirom i maslacem. Uviti u rolat i ređati u pleh.
Svaki rolat oštrim nožem isjeći na koso gore-dole kao kiflice. Ostaviti da narastu pokrivene pa premazati žumancetom i posuti susamom. Peći na 220 stepeni oko 30 minuta.
BONUS VIDEO: