IDEALNA JESENJA POSLASTICA Zapečena bundeva s bijelim lukom i medom
ALOONLINE.BA | Žena ∙ 02.10.22 07:00 ∙ 0
Bundeva je jedan od zaštitnih znakova jeseni, a raskoš njenih boja, oblika i veličina nemoguće je ne primijetiti, a o ljekovitim svojstvima bundeve se iznova priča – iako je dostupna od avgusta do marta, bundeva je najukusnija u jesen jer upravo tada ima najvišu koncentraciju hranjivih tvari.
Sastojci:
1 kg bundeve
1,5 kašika maslinovog ulja
1 kašika meda
1 čen bijelog luka
1 svježa ljuta paprika
so
Priprema:
Bundevu isijecite na kriške. Pleh obložite papirom za pečenje i poredajte kriške bundeve. U činiji pomiješajte maslinovo ulje, med i izgnječen čen bijelog luka. Prelijte dobijenom smjesom svaku krišku bundeve. Pecite bundevu oko 40 minuta u rerni koju ste prethodno zagrijali na 200 stepeni, a povremeno okrenite kriške na drugu stranu kako bi se ravnomjerno zapekle. Kad porumene i omekšaju, znaćete da su dobro pečene. Testirajte viljuškom da li su mekane. Servirajte na tanjire kriške bundeve, a zatim ih pospite solju, a po želji i isjeckenom svježom ljutom paprikom za one koji vole pikantno.
- Tagovi
- BUNDEVA
- zapečena bundeva
Možda vas zanima
vremenska prognoza
0°C
Sarajevo
0°C
Banja luka
0°C
Mostar
0°C
Tuzla
0°C
Bihać
0°C
Bijeljina
0°C
Zenica
0°C
Prijedor
0°C