Pšenica se sadi na praznik Svete Varvare koji se slavi 17. decembra ili Svetog Nikole, 19. decembra.

Kako bi bila što ljepša, bogatija i gušća i tako vam osigurala dobru godinu, dajemo vam pet savjeta koji će vam pomoći u tome.

5 savjeta za bogatiju i gušću božićnu pšenicu


Prije sijanja, pšenicu je potrebno dobro namočiti u mlakoj vodi, pa je ostaviti preko noći da odstoji. Nakon toga osušite je na papirnom ubrusu, jer će tako bolje proklijati.

Pšenicu je najbolje sijati na tanjiriću ili u manjoj saksiji. Nemojte štediti na sjemenu i prekrijte njime dno posude tako da ne ostane praznog mjesta – čak je poželjno da se sjeme mjestimično preklapa. Zatim je prekrijte još jednim slojem zemlje.

Umjesto zemlje možete upotrebiti i sloj pamučne vate natopljene vodom i po njoj poslagati zrna pšenice. Vata je praktična jer upija višak tečnosti.

Pšenicu nemojte da držate na mjestu koje je previše blizu grijanja jer bi mogla da se osuši. Najbolje je da je stavite pored prozora, na umjereno toplo i svijetlo mjesto.

Prvih nekoliko dana, prije nego što pšenica počne da niče, prekrijte je aluminijskom folijom koja čuva vlagu. Čim počne da pušta zelene izdanke, uklonite foliju i zalivajte pšenicu umjereno svaki dan. Za zalivanje tanjirića pšenice potrebna vam je otprilike jedna kašika vode, a da bi se tečnost ravnomjerno rasporedila, dobro je upotrebiti plastičnu bocu s raspršivačem.

Kada pšenica naraste, odsjecite vrhove tako da budu podjednake visine. Običaj je i vezivanje ukrasne trobojne vrpce oko pšenice. Pazite da vrpcu ne stegnete prečvrsto, nego tek toliko da ostane na mjestu, piše Informer.

BONUS VIDEO:

;t=7s