Ispovijet Ljubice o sezoni u Hrvatskoj: Jedan slobodan dan privilegija, otkrila koliko zaista može da se zaradi

Foto: Ilustracija/ Printscreen/TikTok
Beograđanka Ljubica Boljević ima 25 godina i već je veteran sezonskih poslova na Jadranu.
Mnogima u ugostiteljstvu je „sezona“ ključan dio godine ali i budžeta, mada nakon raznih iskustava podijeljenih na internetu poprima gotovo mitske razmjere. Ljubica je odlučila javno da podijeli svoje iskustvo rada u ugostiteljstvu u Hrvatskoj kako bi ohrabrila, ali i uputila naše sugrađane koji se odluče na ovakav vid zarade.
Beograđanka se bavila turizmom i hotelijerstvom da bi tu struku od skoro zamenila marketingom. Za NIN priča kako se nakon kratkog raspitivanja našla u toj čuvenoj „sezoni“ rame uz rame sa radnicima iz Srbije, ali i Argentine i Indije. Posao je, kako kaže, pronašla preko interneta.
„Za sezonske poslove sam saznala preko hrvatskih sajtova za poslove, razgovor je bio u vidu video poziva i trajao je nekih pola sata, ispitivali su me o mom prethodnom iskustvu, a ujedno provjerili i moje znanje engleskog jezika“, kaže Boljevićeva.
Nakon što je dobila posao krenula je put Dubrovnika gdje je zatekao ozbiljan režim rada, ali i paprene cijene.
„Sezone jesu naporne, ali se izdrži jer znaš da neceš biti tu zauvijek. Radilo se šest dana nedjeljno, imali smo jedan slobodan dan obavezno, što je privilegija, jer mnogi sezonski radnici nemaju ni to. Imali smo obezbijeđene obroke u hotelu, kao i smeštaj u kući koja je bila relativno blizu. Radila sam u hotelu koji je član turskog lanca, pa su mi kolege bile ljudi iz cijelog svijeta, bilo je naravno dosta sezonaca iz Hrvatske, Bosne, Srbije, ali i ljudi iz Turske, Argentine, Ukrajine, Indije, i ostalih dalekih zemalja“, priča Beograđanka.
Koliko može da se zaradi „na sezoni“
Internetom kruže razne legende o potencijalnoj zaradi za vrijeme sezone, ali Ljubica je izričita da zarada zavisi od toga gde radite i za koga, a bakšiš je ozbiljna varijabla.
„Što se zarade tiče, rekla bih da je neka prosječna oko 1200 evra mjesečno. Koliko ćete zaraditi zavisi i od vas i od poslodavca, ali ako radite pozicije sa bakšišom možete uzeti mnogo više od prosječne plate.
Kada sam radila u hotelu imala sam različite smjene, ali recimo kad radim prvu smjenu, na poslu sam do 15h i odmah poslije se spustim na najbližu plažu i budem tu do zalaska sunca. Poslije toga ili prošetam ili popijem piće sa nekim od kolega i odem u sobu da se spremam za sljedeći radni dan. Život na sezoni nije uvijek prezanimljiv jer smo često umorni, i dosta ljudi nema energiju za bilo šta osim posla. To naravno zavisi od osobe do osobe.
Motiviše me to što znam da cu kući donijeti mnogo vise para nego što bih mogla u svom rodnom gradu da uštedim, i to što sam na moru cijelo ljeto, pa samim tim spojim ljetovanje i rad. Nedostaju mi prijatelji i porodica, ali s obzirom da obično idem na četiri mjeseca to nije teško izdržati“, savjetuje Boljevićeva.
SEZONCI U RALJAMA „ROBOVLASNIKA“ Bh. radnici se suočavaju sa velikim problemima u inostranstvu
Kako izgleda sezonski rad u Hrvatskoj
„Sezona uglavnom traje od maja do oktobra, ali a sam isla u junu i ostajala do kraja septembra. Koliko ćete ostati dogovarate se sa poslodavcem, zavisno od toga kad mu trebate, i kad ste vi slobodni. Neki ljudi ostanu od aprila do novembra, a neki od juna do septembra, nema pravila. Udarna sezona je jul i avgust i tad bi trebalo svi da rade.
Što se savjeta tiče, ako možete da nađete posao preko preporuke, to bi vam bilo najbolje. Ako nemate preporuku, nikad ne mozete unaprijed znati kako će se poslodavac ponašati prema vama. Kao neko ko je radio prvo u restoranu kod privatnika, pa poslije u hotelu, mogu da kažem da sam bila zadovoljnija u hotelu i velikoj korporaciji. Dobijaju se bonusi svakog mjeseca, obavezno imamo jedan slobodan dan (koji u restoranu nisam imala) i plata je redovna“, priča radnica.
Paprene cijene u Dubrovniku
Da je Dubrovnik destinacija za klijente sa dubokim džepom nije tajna, ali je nakon pandemije kovida sve što je mnogo koštalo dodatno poskuphelo, pa bi tako četvoročlana porodica samo za šetnju po gradskim zidinama morala da obezbijedi preko sto evra.
„Dubrovnik kao destinacija je jako skup, recimo ulazak na gradske zidine platićete 35 evra, da se vozite zičarom takođe će vas koštati oko 30 evra. Ako želite da jedete u restoranu može vas koštati između 15 i 20 evra, a u nekim boljim restoranima i više od toga. Klijenti su pretežno Britanci, Nijemci, Amerikanci, a ljudi sa naših prostora su definitivno u manjini“, priča iz prve ruke Ljubica.
Možda vas zanima

Pijan se posvađao s porodicom pa zapalio kuću
17:15 ∙ Život ∙ 0vremenska prognoza
Sarajevo

Banja Luka

Mostar

Tuzla

Bihać

Bijeljina

Zenica

Prijedor

Pale
