ZAVIRILI SMO U KUVAR JUGOSLOVENSKE NARODNE ARMIJE Kako se priprema pečena zmija?

Screenshot
U vojsci nekadašnje SFRJ na meniju su bili raznorazni recepti uobičajeni za naše podneblje. Međutim, kuvari su se vrlo često znali poigravali sa receptima koji su dolazili iz Azije.
Jedan od njih je i pržena zmija. U receptu nije navedeno koju vrstu zmije su tadašnji vojnici i oficiri JNA imali priliku da prezalogaje.
Evo recepta kako se u velikim kuhinjama JNA kasarni pripremalo ovo jelo koje su konobari servirali vojnicima za ručak.
1. Glavu zmije odsjeći, kožu oko vrata zavrnuti i povući ka repu.
2. Oko vrata čvrsto vezati jedan kraj užeta, a drugi za granu drveta u visini prsiju čovjeka.
3. Nastaviti sa svlačenjem kože do čmara i na tom mjestu je odrezati, zajedno sa utrobom koja pri povlačenju kože sama spada.
4. Meso oprati, isjeći na komade, posoliti, pa zatim pržiti ili peći kao ribu.
Napomena: Meso zmije se može koristiti i za pripremanje jela. Očišćena i oprana zmija se stavlja u ključalu vodu i kuva dok se meso počne odvajati od kostiju. Zatim se izvadi iz vode, meso pažljivo odvoji sa kostiju, isječe na komadiće i dodaje jelu, piše jna-kuhar.blogspot.com
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- pečena zmija
Možda vas zanima
Život
vremenska prognoza
Sarajevo

Banja Luka

Mostar

Tuzla

Bihać

Bijeljina

Zenica

Prijedor

Pale
