SAVRŠENE ZA UŽINU Pogačice sa čvarcima koje će gurmani obožavati
Sastojci:
- 200 g svinjskih čvaraka
- 700 g brašna
- 1 ½ kašičica aktivnog suvog kvasca
- 240 ml toplog mlijeka
- ¼ kašičice šećera
- 2 kašike svinjske masti
- 1 jaje na sobnoj temperaturi
- 1 ½ kašičice soli
Za premazivanje:
- 1 jaje na sobnoj temperaturi
- 2 kašičice semena kima
Recept za domaće pogačice sa čvarcima:
Za pogačice prvo u činiji pomešajte 1 1/2 kašičicu aktivnog suvog kvasca, 1/4 kašičice šećera i jednu supenu kašiku brašna. Sipajte otprilike polovinu odmjerenog toplog mlijeka, i dobro umutite u mješavini kvasca. Ostavite da odstoji 10-15 minuta dok se na površini ne pojave mehurići. U činiju dodajte ostatak brašna, preostalo mlijeko, 1 jaje, 1 1/2 kašičice soli i 2 kašike svinjske masti. Sipajte aktivirani starter za kvasac i miješajte da dobijete glatko, neljepljivo tijesto. Sameljite čvarake i zgnječite ih kašikom do teksture paste.
Odmah nakon mešenja razvaljajte tijesto na lagano pobrašnjenoj površini u pravougaonik debljine oko 1 cm i premažite ga mljevenom pastom od čvaraka. Zarolajte kao štrudlu, pa tri puta preklopite po dužini. Preklopljeno tijesto umotajte u plastičnu foliju, prebacite na tanjir i stavite u frižider na 30 minuta da naraste.
Poslije pola sata izvadite tijesto i pospite ga sa malo brašna. Lagano ga razvucite, pazeći da ga ne razvaljate pretanko ili da ne pritiskate previše oklagijom kako ne biste pocijepali tijesto. Ponovo preklopite tijesto, umotajte ga i stavite u frižider na još 30 minuta.
Ponovite prethodni korak ponovo. Ukupno će se tijesto dizati 3×30 minuta. Nakon konačnog podizanja, razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj površini na oko 2 cm debljine. Isjecite krugove pomoću rezača za kolače ili staklene čaše. Prečnik izreza treba da bude oko 8 cm. Prebacite pogačice u pleh obložen papirom za pečenje. Pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu da narastu oko 15 minuta.
U međuvremenu, zagrijte rernu na 200 ° C. Umutite 1 jaje u činiji. Narasle pogačice premažite jajima i pospite sa 2 kašičice kima. Pecite u zagrijanoj rerni 15 minuta.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- recepti