PRIJEDLOG ZA POSNI RUČAK Ćufte od bijelog pasulja i pečuraka
Sastojci:
1 kašika maslinovog ulja
1 mali luk, isječen na kockice
2 čena bijelog luka, iseckani na kockice
250 g pečuraka, očišćenih i isjeckanih
1 kašičica soli
1 kašičica origana
1/2 kašičice crnog bibera
1/2 kašičice pahuljica čilija
400 g (ili 1 konzerva) bijelog pasulja, skuvan i ocijeđen
sok od 1 limuna
2 kašike svježeg peršuna, sjeckanog
1 + 1/4 šolje prezli
Priprema:
Zagrijte rernu na 200 stepeni i obložite pleh papirom za pečenje.
Zagrijte veliki tiganj na srednjoj temperaturi, dodajte maslinovo ulje i luk i dinstajte pet minuta. Potom dodajte beli luk i pečurke i dinstajte još dva minuta. Umešajte origano, so, biber i čili pahuljice. Tada uspite bijeli pasulj i limunov sok i sve dobro miješajte dok se mešavina dinsta još oko jedan minut.
Prespite mješavinu pečuraka i pasulja u procesor hrane i pulsirajte sve dok se smjesa ne sjedini. Sipajte peršun i jednu šolju prezle, pa pulsirajte još par puta dok se sve dobro ne umiješa. Ostavite smesu da odstoji oko pet minuta tako da mrvice hleba upiju dobro svu preostalu tečnost iz pečuraka i pasulja.
U međuvremenu, u posebnoj činiji pomiješajte preostalu četvrtinu šolje prezle, pola kašičice soli i prstohvat bibera, malo pahuljica čilija i peršun.
Zagrabite jednu kašiku mešavine za ćufte i napravite kuglu u rukama, a potom uvaljajte u činiju sa začinjenim mrvicama hleba i stavite na pripremljeni pleh. Ponavljajte sve dok ne potrošite celu smesu.
Pecite ćufte u rerni 30 minuta, a potom ih okrenite ih da ravnomerno porumene i sa druge strane, oko 20 dodatnih minuta.
U međuvremenu, ukoliko želite, možete da napravite sos od paradajza ili neki drugi sos prema vašoj želji. Kada su ćufte gotove poslužite ih uz krompir, pastu ili pirinač, sa ili bez sosa, kako volite, prenosi Ona.
BONUS VIDEO: