OKUS ĆE VAS OČARATI Posni tiramisu koji ne zaostaje za originalom
Potrebno je:
Za koru:
200 ml ulja
1,5 čaša od jogurta vode
450 gr brašna
320 g šećera
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica vanilin šećera
Za fil:
1 margarin
200 ml biljne slatke pavlake
6 kašika šećera u prahu
1 kašičica kakaoa
2-3 kapi ruma
Za sirup:300 g šećera
300 ml vode
2 kašičice instant kafe
100 ml ruma
Za glazuru:
250 g čokolade za kuvanje
1 kašika šećera
4 kašike vode
Priprema:
Rernu zagrijte na 180 stepeni. U jednoj posudi pomiješajte vodu, ulje, sodu bikarbonu i šećere pa sipajte brašno i umutite. U pleh obložen papirom za pečenje izlijte smjesu. Pecite oko pola sata, u rerni zagrijanoj na 180 stepeni. Pustite da se kora prohladi pa je podijelite na dva dijela. Zatim, pjenasto umutite margarin sobne temperature, pa umiješajte biljnu slatku pavlaku. Dobro umutite. Dodajte kakao, rum i šećer u prahu, pa mikserom sjedinite. U vodi otopite šećer pa dodajte kafu i promiješajte. Pustite da se ohladi, pa dodajte i rum. Koru stavite u tepsiju pa prelijte sirupom. Onda premažite filom, pa stavite drugu koru, premažite sirupom i filom, i izravnajte. U šerpici zakuvajte vodu sa šećerom, pa kada se šećer otopi, dodajte čokoladu, i kuvajte, na umjerenoj temperaturi, uz neprestano miješanje. Na kraju, prelijte glazurom i pospite kakaom. Stavite tiramisu u frižider da se ohladi, pa sijecite i služite, prenosi Trpeza.
BONUS VIDEO: