Čim se školsko zvono oglasi, Rada odlazi u svoj mali raj – povrtnjak u Dečkim vinogradima, nadomak Beograda. Tamo, okružena prirodom, sa rukama u zemlji i srcem punim entuzijazma, uzgaja organsko povrće, sije, zaliva i bere plodove koje kasnije pretvara u šarene, zdrave obroke.

Rada je vegan već 26 godina i to iskustvo pretočila je u jednostavne, ukusne recepte koji slave biljni svijet.

"Kroz to vreme naučila sam da zdrava hrana ne mora da bude ni dosadna ni komplikovana – naprotiv! Pripremam jednostavne, sočne i šarene obroke, a ono što me najviše raduje jeste kada to podelim s drugima. Posebno volim da deci u školi približim zdravu ishranu, kroz zabavne radionice, priče i male kulinarske trikove. Ovde sam da vam prenesem deo svog sveta – da vas inspirišem da možda i vi zasučete rukave, posadite nešto svoje ili probate neki moj recept", kaže Rada.

Učiteljica Rada je za Kurir.Zdravlje.rs pripremila pet jela bez mesa – osmišljenih da unesu boje, zdravlje i toplinu na prazničnu uskršnju trpezu. Sve je zasnovano na biljkama koje uglavnom sama gaji ili pažljivo bira, a svaki recept nosi njenu filozofiju: što jednostavnije, to ljepše.

Čorba od koprive i krompira


Potrebno je:

  • 2, 3 šake mladih listova koprive

  • 1 krompir

  • 2 mrkve

  • pera mladog luka

  • malo svježeg celera

  • mala šoljica sočiva

  • mala šoljica kinoe

  • prstohvat kima, kurkume, susama, semena golice i suncokreta

  • 1 kašika maslinovog ulja

  • so i biber po ukusu


Priprema:

Svo povrće isjeckati na kockice i ubaciti u vodu da se kuva. Kad omekša, ubaciti koprivu i kuvati još pet minuta. Supu izblendirati do kremaste teksture i dodati sjemenke i začine po ukusu.

Proljećna salata sa maslačkom


Potrebno je:

  • maslačak

  • rukola

  • zelena salata

  • mladi luk

  • rotkvice

  • prstohvat susama, golice, suncokreta

  • sok 1 limuna

  • maslinovo ulje

  • so po želji


Priprema:

Isjeckati sve sastojke salate, preliti sokom od jednog limuna i maslinovim ulje, dodati sjemenke.

Punjeni patlidžan


Potrebno je:

  • 3 patlidžana

  • 2 tikvice

  • 2 mrkve

  • 200 g čeri paradajza

  • 1 crvena paprika

  • 100 g oraha prethodno potopljenih u vodu 24 h

  • 1/2 kore limuna

  • 50 g svježeg peršuna

  • 1 glavica luka

  • 400 g soka od paradajza


Priprema:

Podijeliti patlidžan na pola i izvaditi sredinu. Ostaviti bijeli dio sa strane. Grilovano kratko patlidžan da omekša. Poredati svaku polovinu u vatrostalnu činiju. Dinstati posebno luk, mrkvu, sredinu patlidžana, tikvice, papriku. Na kraju dodati čeri paradajz. Usitniti orahe, dodati začine po ukusu, peršun i rendanu koru limuna. Sve to dodati na svaku polovinu patlidžana i na kraju preliti sokom od paradajza. Peći u pećnici na 220 stepeni, 20 minuta.

Vege sarme od zelja sa leblebijama


Potrebno je:

  • 2, 3 veze zelja

  • 200 g leblebije

  • 1 mrkva

  • perca mladog luka

  • malo svježeg celera

  • 1 čen bijelog luka

  • prstohvat kima, kurkume, susama

  • so i biber po ukusu


Priprema:

Potopiti leblebije dan prije pripreme.

Fil: na maslinovom ulju propržiti perje mladog luka, izrendanu mrkvu i celer, dodati obarene leblebije. Dodati bijeli luk, kim, susam, kurkumu i začine po izboru.

U obareno zelje ubaciti fil i zarolati kao sarmu. Dodati malo vode i zapeći u rerni.

Libansko jelo sa paradajzom, paprikom, krastavcem (Vege tabbouleh)


Potrebno je:

  • bulgur 1 šoljica

  • paradaj bez sjemenki

  • 1 paprika

  • 1 krastavac

  • veza nane

  • veza peršun

  • 1/2 limun

  • maslinovo ulje

  • so


Priprema:

Bulgur se skuva sa dvije šoljice vode. Ostaviti da se ohladi. Isjeckati paradajz, papriku i krastavac na sitne kockice. Dodati peršun, nanu sitno isjeckano. Sve to pomiješati sa bulgurom i začiniti maslinovim uljem, sokom od 1/2 limuna, so po ukusu, prenosi Kurir.