Čim se školsko zvono oglasi, Rada odlazi u svoj mali raj – povrtnjak u Dečkim vinogradima, nadomak Beograda. Tamo, okružena prirodom, sa rukama u zemlji i srcem punim entuzijazma, uzgaja organsko povrće, sije, zaliva i bere plodove koje kasnije pretvara u šarene, zdrave obroke.
Rada je vegan već 26 godina i to iskustvo pretočila je u jednostavne, ukusne recepte koji slave biljni svijet.
"Kroz to vreme naučila sam da zdrava hrana ne mora da bude ni dosadna ni komplikovana – naprotiv! Pripremam jednostavne, sočne i šarene obroke, a ono što me najviše raduje jeste kada to podelim s drugima. Posebno volim da deci u školi približim zdravu ishranu, kroz zabavne radionice, priče i male kulinarske trikove. Ovde sam da vam prenesem deo svog sveta – da vas inspirišem da možda i vi zasučete rukave, posadite nešto svoje ili probate neki moj recept", kaže Rada.
Učiteljica Rada je za Kurir.Zdravlje.rs pripremila pet jela bez mesa – osmišljenih da unesu boje, zdravlje i toplinu na prazničnu uskršnju trpezu. Sve je zasnovano na biljkama koje uglavnom sama gaji ili pažljivo bira, a svaki recept nosi njenu filozofiju: što jednostavnije, to ljepše.
Čorba od koprive i krompira
Potrebno je:
- 2, 3 šake mladih listova koprive
- 1 krompir
- 2 mrkve
- pera mladog luka
- malo svježeg celera
- mala šoljica sočiva
- mala šoljica kinoe
- prstohvat kima, kurkume, susama, semena golice i suncokreta
- 1 kašika maslinovog ulja
- so i biber po ukusu
Priprema:
Svo povrće isjeckati na kockice i ubaciti u vodu da se kuva. Kad omekša, ubaciti koprivu i kuvati još pet minuta. Supu izblendirati do kremaste teksture i dodati sjemenke i začine po ukusu.
Proljećna salata sa maslačkom
Potrebno je:
- maslačak
- rukola
- zelena salata
- mladi luk
- rotkvice
- prstohvat susama, golice, suncokreta
- sok 1 limuna
- maslinovo ulje
- so po želji
Priprema:
Isjeckati sve sastojke salate, preliti sokom od jednog limuna i maslinovim ulje, dodati sjemenke.
Punjeni patlidžan
Potrebno je:
- 3 patlidžana
- 2 tikvice
- 2 mrkve
- 200 g čeri paradajza
- 1 crvena paprika
- 100 g oraha prethodno potopljenih u vodu 24 h
- 1/2 kore limuna
- 50 g svježeg peršuna
- 1 glavica luka
- 400 g soka od paradajza
Priprema:
Podijeliti patlidžan na pola i izvaditi sredinu. Ostaviti bijeli dio sa strane. Grilovano kratko patlidžan da omekša. Poredati svaku polovinu u vatrostalnu činiju. Dinstati posebno luk, mrkvu, sredinu patlidžana, tikvice, papriku. Na kraju dodati čeri paradajz. Usitniti orahe, dodati začine po ukusu, peršun i rendanu koru limuna. Sve to dodati na svaku polovinu patlidžana i na kraju preliti sokom od paradajza. Peći u pećnici na 220 stepeni, 20 minuta.
Vege sarme od zelja sa leblebijama
Potrebno je:
- 2, 3 veze zelja
- 200 g leblebije
- 1 mrkva
- perca mladog luka
- malo svježeg celera
- 1 čen bijelog luka
- prstohvat kima, kurkume, susama
- so i biber po ukusu
Priprema:
Potopiti leblebije dan prije pripreme.
Fil: na maslinovom ulju propržiti perje mladog luka, izrendanu mrkvu i celer, dodati obarene leblebije. Dodati bijeli luk, kim, susam, kurkumu i začine po izboru.
U obareno zelje ubaciti fil i zarolati kao sarmu. Dodati malo vode i zapeći u rerni.
Libansko jelo sa paradajzom, paprikom, krastavcem (Vege tabbouleh)
Potrebno je:
- bulgur 1 šoljica
- paradaj bez sjemenki
- 1 paprika
- 1 krastavac
- veza nane
- veza peršun
- 1/2 limun
- maslinovo ulje
- so
Priprema:
Bulgur se skuva sa dvije šoljice vode. Ostaviti da se ohladi. Isjeckati paradajz, papriku i krastavac na sitne kockice. Dodati peršun, nanu sitno isjeckano. Sve to pomiješati sa bulgurom i začiniti maslinovim uljem, sokom od 1/2 limuna, so po ukusu, prenosi Kurir.