Sastojci:
3 jaja
šolja (200 ml) jogurta
2/3 šolje ulja
Šolja šećera
2 kašike kakaoa
2 šolje brašna
prašak za pecivo (10 g)
50-100 g čokolade (po želji, možete koristiti tamnu, mliječnu ili mješavinu)
Priprema:
U veću posudu razbijte jaja i dodajte jogurt, ulje i šećer. Sve dobro izmiješajte dok se sastojci ne sjedine. Po želji možete koristiti mikser za brže miješanje. U dobijenu smjesu postepeno dodajte brašno, prašak za pecivo i kakao. Miješajte dok ne dobijete glatku i ujednačenu smjesu, bez grudvica. Isjeckajte čokoladu na sitnije komade i ubacite je u smjesu. Lagano promiješajte da se čokolada ravnomjerno rasporedi.
Kalup za mafine obložite papirnim korpicama ili ga premažite maslacem. Sipajte smjesu u svaki kalup, puneći ga do dvije trećine, kako bi mafini imali prostora da narastu. Mafine pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 20-25 minuta, ili dok ne poprime zlatno-smeđu boju. Provjerite da li su gotovi tako što ćete ubosti čačkalicu u sredinu jednog mafina, ako izađe čista, mafini su spremni.
Nakon pečenja, mafine ostavite nekoliko minuta da se prohlade, zatim ih izvadite iz kalupa i servirajte. Po želji, možete ih posuti šećerom u prahu ili preliti čokoladnim prelivom, prenosi Stil.
BONUS VIDEO: