Sastojci:

3 jaja

šolja (200 ml) jogurta

2/3 šolje ulja

Šolja šećera

2 kašike kakaoa

2 šolje brašna

prašak za pecivo (10 g)

50-100 g čokolade (po želji, možete koristiti tamnu, mliječnu ili mješavinu)

Priprema:

U veću posudu razbijte jaja i dodajte jogurt, ulje i šećer. Sve dobro izmiješajte dok se sastojci ne sjedine. Po želji možete koristiti mikser za brže miješanje. U dobijenu smjesu postepeno dodajte brašno, prašak za pecivo i kakao. Miješajte dok ne dobijete glatku i ujednačenu smjesu, bez grudvica. Isjeckajte čokoladu na sitnije komade i ubacite je u smjesu. Lagano promiješajte da se čokolada ravnomjerno rasporedi.

Kalup za mafine obložite papirnim korpicama ili ga premažite maslacem. Sipajte smjesu u svaki kalup, puneći ga do dvije trećine, kako bi mafini imali prostora da narastu. Mafine pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 20-25 minuta, ili dok ne poprime zlatno-smeđu boju. Provjerite da li su gotovi tako što ćete ubosti čačkalicu u sredinu jednog mafina, ako izađe čista, mafini su spremni.

Nakon pečenja, mafine ostavite nekoliko minuta da se prohlade, zatim ih izvadite iz kalupa i servirajte. Po želji, možete ih posuti šećerom u prahu ili preliti čokoladnim prelivom, prenosi Stil.

BONUS VIDEO: