Tijesto je odlično, a još je obogaćeno okusom pize. Popularni talijanski specijalitet zadržat će svoj prepoznatljiv okus i kada se spremi na nešto drugačiji način.

Sastojci:

200 ml mlijeka
1 kockica kvasca
1 jaje
1 žumance
150 ml ulja
500 gr mekog brašna
malo šećera
so
kečap
šunka
sir (npr. gauda)
origano
maslac ili margarin
suzam

Priprema:

Ugrijte mlijeko da bude mlako, pa u njega dodajte kašičicu soli, kašičicu šećera, kvasac i kašičicu brašna. Ostavite da kvasac nadođe.

U zdjelu stavite jaje, posolite i sjedinite sa uljem. Dodajte mlijeko s nadošlim kvascem i brašno, pa zamijesite tijesto. Pokrijte ga krpom i ostavite da se digne.

Kad se tijesto digne, prebacite ga na pobrašnjenu radnu površinu, malo premijesite, a onda podijelite na dva dijela.

Svaki dio posebno razvucite u što veći krug, a zatim krug podijeliti na 12-16 dijelova (kao kad režete tortu). Na svaki dio stavite kečap, šunku, sir i origano, a zatim urolajte.

Kiflice slagati na pleh obložen papirom za pečenje i ostaviti 30 minuta da tijesto nadođe.

Nakon toga kifle premazati umućenim žumancetom sa malo mlijeka i posuti suzamom.

Na svaku kiflu staviti malo maslaca (ili margarina), pa onda staviti u peć zagrijanu na 220 °C. Peći dok ne porumene.

BONUS VIDEO:

;t=2s