Uživajte uz ove slasne kiflice sa špinatom

Potrebni sastojci:


1 kg brašna

1 kesica kvasca

1 kašika šećera

50 g istopljenog putera

1 kašika ulja

vode i soli po potrebi

1 kg špinata

150 gr feta sira

3 jaja

2 kašike pavlake

žumance i susam za premazivanje

Priprema:


Prvo pripremite kvasac, s tim što ćete istresti kesicu ili ako je svjež razmrviti, dodajti malo šećera i 50 ml mlake vode pa ostavite na toplom mjestu oko 10 minuta.

U međuvremenu, uzmite veću zdjelu pa u nju prosijte brašno, napravite rupu u sredini pa dodajte so, nadošli kvasac pa pomješajte s preostalom vodom. Umješajte rastopljeni maslac, i malo ulja i zamijesite glatko tijesto. Ostavite neka se tijesto diže na toplom mjestu.

Napravite fil tako što ćete oprati špinat, dodati umućena jaja, sir i pavlaku i malo soli. Kad je tijesto nadošlo, staviti na radni sto pa razviti oklagijom. Prepoloviti na pola, tako da imate kao dvije jufke. Posuti fil po čitavom tijestu. Zaviti kao za pitu, ali sjeći nožem na trokutiće. Premazati žumancetom i posuti susamom. Staviti da se peku u zagrijanoj rerni na 170 stepeni oko 15-20 minuta.

BONUS VIDEO: